6 items tagged "petrezselyem"

Eredmény: 1 - 6 / 6

Letölthető anyagok

Category: Kurkuma
Létrehozva: 2013. július 16. (kedd) 10:14

A gyógynövények és a konyhaművészet

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 12:24

A gyógynövények és a konyhaművészet

 

Egy „konyhaművészeti" sorozatot szeretnék indítani, hogyan használjuk a mindennapi életünkben a gyógynövényeket, fűszernövényeket az egészségünk megőrzése érdekében és a konyhában is.

Ötleteket és recepteket is várunk szerkesztőségünkbe: ki és hogyan alkalmazza a Kurkumát, Gyömbért, Petrezselymet, és más fűszereket odahaza.

 

A természet csodálatos: számtalan az éghajlathoz, földrajzi tájhoz illeszkedő és túlélő fajok sokaságát produkálja. A növényeknél emberi hasznosítás szempontjából két nagy csoportot különböztetünk meg a természetes növényeket és gyógynövényeket. Mindegyikben kémiai anyagok ezrei fordulnak elő.

A gyógynövényeket a növényvilág többi tagjától az különbözteti meg, hogy a bennük levő kémiai anyagoknak köszönhetően gyógyászati értékük van.

Az egészséget fenntartó, kóros folyamatokat megelőző, gátló illetve gyógyító hatású anyagokat HATÓANYAGOKNAK nevezzük.

A természet valóban csodálatos. Jó néhány állatfaj is ismeri és rendszeresen fogyasztja tapasztalatból a gyógynövényeket. Kutatók megfigyelték Afrikában, hogy a csimpánzok, gorillák milyen növényeket fogyasztanak féregűzés és nátha esetén.

 

Valószínű, az ősember is szerzett tapasztalatokat az ehető, túlélést biztosító és gyógyító növényekről. Ez a tudás folyamatosan bővült.

Már az ókori Kínában, Egyiptomban a gyógynövényeket, fűszernövényeket ismerték és rendszeresen alkalmazták is: hagyma, fokhagyma, sáfrány, koriander, ánizs, kapor.

Sába királynője Salamonnak fűszereket vitt a kelet akkori legnagyobb kincsei mellett. A görögök, rómaiak a használat mellett már tudatosan termesztették is a gyógynövényeket és a fűszernövényeket. Emellett jól ismerték a keleti fűszerek jótékony  egészséget megőrző és gyógyító hatásait is. A kurkuma, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, sáfrány, a húsételek emésztését könnyítette meg, és a tartósításban, tárolás kapcsán nyújtottak segítséget: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió baktériumölő, fertőtlenítő hatása régóta ismert.

Az ókorban a gyógynövények termesztése folytatódott (Nagy Károly), és a későbbiekben a kolostorkertekben a szerzetes és apáca rendek már a növények nemesítésével is foglakoztak.

 

A magyar hagyományok a honfoglalás előtti időszakra nyúlnak vissza. A népvándorlás során a keleti fűszereket régóta ismerték, a letelepedés során a szőlő, répa, köles termesztése ismert volt. A cserekereskedelemmel a déli, nyugati országok növényfajai is  honossá váltak.

Az amerikai kontinensről származó paprikát a kolostorkertekben termesztették tovább, és így vált világhírűvé is. A paprika nem csípős  fajtáinak néhány változatát hazánkban nemesítették ki. Nyersen fogyasztva a legértékesebb C-vitamin forrás. Magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citromnak  Szent-Györgyi Albert kutatásai igazolták, aki ennek a vitaminnak felfedezéséért Nobel-díjat kapott. A mai időkben a kémia segít a növények vitamin, hatóanyag tartalmának megismerésében, majd az orvostudományban az alkalmazásukban is.

 

Hatóanyag

A gyógynövények gyógyhatásaiért  felelős vegyületcsoportot hatóanyagnak nevezzük. Ez eddigi ismertetőimben gyakran találkoztak evvel a fogalommal. Ezeknek a vegyület csoportnak négy nagyobb csoportját ismerik:

1. ALKALOIDOK

2. GLIKOZIDOK

3. ILLÓ OLAJAK

4. EGYÉB HATÓANYAGOK

 

Egy-egy növényben lehet egy de általában több hatóanyag is. Többfajta gyógynövényt úgy egymás mellé „illeszteni", hogy a hatóanyagok egymás hatását segítsék (szinergizmus) nagy tapasztalatot, tudást igényel: HERBANET TEÁK (NYÁRI TEAKEVERÉK, TÉLI TEAKEVERÉK), KOMBUCHA, TALP TAPASZOK, KURKUMÁS KÉ­SZÍT­MÉ­NYEK, KRÉMEK, BALZSAMOK.

 

KURKUMA (Curcuma longa, Curcuma xanthroriza)

A kurkuma Dél Ázsiában őshonos, de Kínában, Indiában évezredek óta termesztik. A népi tapasztalat, bölcsességet  felhasználva kezdték el kutatni tudományosan az elmúlt 50 évben. Értékes hatóanyaga a KURKUMIN, melyet állat és embergyógyászatban is kipróbáltak. Ennek tapasztalatait olvashattuk  az előző információs újságban.

A májsejtek regenerálásában játszik nagy szerepet: ha a májműködés javul akkor a szervezet működése is lényegesen jobb lesz. Az emberi máj az egyik legfontosabb szervünk: emésztés, immunrendszer „alapanyagainak" előállító helye, (aminosavak, fehérjék), a salakanyagok, kívülről bejutott méreganyagok semlegesítő szerve, a vérképzéshez szükséges fehérjék előállító szerve, a fémanyagcsere egyik központja.

 

A KURKUMA a hatóanyagán kívül illóolajakat is tartalmaz: turmeron, xanthorizol, szeszkvi­terpén  alcohol, mircén.

Ezeknek az illóolajaknak a máj epetermelésére van hatásuk: enyhe epehajtók, epehólyag görcsét oldó, puffadást gátló, simaizom görcsoldó hatás. Az emésztés kapcsán a belek simaizomzata gyakran görcsöl, így a táplálék továbbhaladása lassú  erjedés, rothadás indulhat be (a pangó meg nem emésztett  táplálék miatt). Ezt a pangást csökkentik az illóolaj komponensei.

A kurkuma a májvédő hatással együtt valóban nagyszerű segítség a konyhában, főleg a hagyományosan étkező, több zsiradékot  tartalmazó étrend mellett.

Diétázók is használhatják méregtelenítő hatása miatt.

Kiváló ételízesítő, főleg ott, ahol a csípősebb, kissé, markánsabb ízeket kedvelik. Fűszerkeveréket is készíthetünk, melyet légmentesen, sötét falú üvegben tárolhatunk.

10 db Kurkuma-Gyömbér tablettát összetörünk, 20 gr fekete (ízlés szerint fehér borsot, vagy borsika füvet) a továbbiakban 20 gr köménymagot, koriandert, 20 gr őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, pirospaprikát (édeset), jól összekeverjük és a fent említett üvegbe tesszük. Kész a Curry, melyet ízlés szerint húsételekhez, húslevesbe, húsos rizses ételekbe használhatunk. Könnyebben emészthető markánsabb ízű ételeket készíthetünk. A következő információs újságban ilyen recepteket fogok ismertetni.

 

Tisztelettel:          

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

A petrezselyem jótékony hatásai

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 09:52

A petrezselyem jótékony hatásai

 

Az emésztést, veseműködést, májműködést segítő gyógynövény. Az egyiptomi, görög, ókori római korban is ismert volt elsősorban gyógyítóként, a későbbi időkben a táplálkozás fontos részévé vált.

Petroselium Crispus / Levél­pet­re­zse­lyem

Petroselium Hortense / Gyökér­petre­zselyem

Petroselium Sativum / Fructus / Petrezselyem termése

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik.

 

A Földközi-tenger déli-délkeleti részén van az őshazája, onnan terjedt el az egész világban.

Levélzete alapján: fodros és simalevelű alfaja ismert.

Gyökerét, levelét, termését (magját) egyaránt hasznosítják, hisz mindegyike különböző mértékben tartalmaz hatóanyagokat.

 

A kurkuma-petrezselyem jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit:

- nyirokelfolyási zavarok

- gyengült szívműködés, fulladás, boka körüli odéma

- húgyúti problémák

- vesemedence gyulladás, kövesség okozta gyulladás

- hólyaghurut és húgycsőgyulladás

- vese belgyógyászati betegségei

- prosztatagyulladás

 

A petrezselyem hatóanyagai

A petrezselyem gyökere: Apiol-miristicin tartalmú illóolajak, apiin, nyálkát, szénhidrátot tartalmaz.

A hatóanyagok vizelethajtó, veseműködést fokozó, a hólyaggyulladások fájdalom és gyulladáscsökkentő hatását már az ókorban is ismerték. Levelével együtt erősebb a hatása.

Simaizom görcsoldó hatása miatt epegörcsöknél, májgörcsöknél és menseses görcsöknél is alkalmazták és ennek leírását a szentgalleni (Svájc) kolostor 12. században, később a salernói orvos-iskola is említi gyógyító erejét: ekkor már májpanaszokra, emésztési zavarokra és bőrbetegségekre is alkalmazták.

Bőrbetegségekre is ekkor kezdték el használni: szúnyogcsípésekre, (antihisztamin=allergia ellenes hatás), kelésekre szétpaszírozott leveleket tettek.

A petrezselyem levele: illóolajakban, C vitaminban, Flavonoidokban, Calciumban és Vasban gazdag.

C-vitamin tartalma miatt nyersen, vagy pároltan történő fogyasztása ajánlott.

 

Az ókori római hadsereg kedvelt gyógynövénye volt a lenmag és a hagyma mellett. E nélkül hadjárat nem indulhatott el, mert jól tudták, a beteg katona nem tud harcolni. A betegségek megelőzése ott és akkor nagyon fontos volt.

A 16. században az első nyomtatott füveskönyvek tanúsága szerint a petrezselyem már kedvelt konyhakerti növény volt. Gyökeréből és leveléből teát készítettek, mely kiváló vesekőhajtó volt (kis kövek és vesehomok esetén). Emésztési panaszoknál, has puffadásnál nyersen rágcsálták.

A növény levelének és gyökerének a jótékony hatását a klinikai kutatások is igazolták.

 

Teakészítés petrezselyemből: 1 evőkanál összevágott petrezselyem-levelet és 1 evőkanál reszelt gyökeret leforrázunk egy csésze vízzel. Lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Vízhajtó kúrához naponta háromszor igyunk meg 1-1 csészével és utána még két pohár vizet (középkori recept). Ha nincs friss levél a kurkumás petrezselyem tabletta is megteszi 1/2-t törjünk porrá és úgy szórjuk a reszelt gyökérre. Víz helyett a HERBANET teákból (nyári tea, téli tea) igyunk. Kiváló veseátöblítő hatást érünk el.

Hólyaghurutoknál a fertőtlenítő hatása is érvényesül. Hólyaggyulladásnál más gyógynövényekkel együtt használva jobb a hatása (medveszőlőlevél, lestyángyökér, iglice, mezei zsurló, bazsalikom).

PETREZSELYEM MAGJA (Petroselini fructus) 2-7 %-ban található benne illóolaj! Ezen kívül apiin és glikozida,  valamint petrosilan tartalmú zsírosolajat is kivonható.  RENDKÍVÜL ERŐS HATÁSÚ!

ÉPP EZÉRT A GYÓGYÍTÁSBAN MA MÁR A MAGJÁT NEM HASZNÁLJÁK. Vesevérzést és vetélést is okozhat.

A HERBALANCE TABLETTÁKNÁL: CSAK A LEVÉL ÉS GYÖKÉR HATÓANYAGAIT teszik bele a tablettás készítményekbe.

 

ÖSSZEFOGLALVA: a petrezselymes termékek a vese-máj epe működést segítő termékek. A dózisok egyéniek. Ételekben használva egyenletesebb, kíméletesebb hatás érhető el! És mellékhatás  sem jelentkezik így (terhesek, kisgyermekek védelme)!

Ételekbe 1 éves kortól tablettás változatban 6 éves kortól 2x1/2, 12 évesen max. 2x1 tbl. javasolt sok folyadékkal és porrá törve. Én minden húsételbe, természetesen a zöldséges  ételekbe is egyaránt  használom, akár a hármas, akár a kettes variációt.

Remélem, újabb felhasználási ötleteket sikerült a mai cikkemmel adjak.

Ezennel kívánok minden kedves munkatársnak jó munkát és egészséget .

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Erő és újrakezdés: A petrezselyem

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 09:46

Erő és újrakezdés: A petrezselyem

 

A Herbalance Kft. által forgalmazott mind a négy készítményben (Kurkuma, Kurkuma-Gyömbér, Kurkuma-Petrezselyem, Kurkuma-Zeller) megtalálható a kurkuma. Az első kizárólag kurkumát tartalmaz, a másodikban gyömbér, a harmadikban petrezselyem, a negyedikben pedig zeller egészíti ki a kurkuma jótékony hatását. Cikksorozatunk harmadik részében - ezúttal szakkönyvek alapján - a petrezselyem jótékony hatásait összegezzük, és rámutatunk, miért hasznos a kurkumával együtt történő fogyasztása.

 

A petrezselyem

A petrezselyem (Petroselinum sativum, Petroselinum hortense, Petroselinum crispum) az egyik legismertebb gyógynövény. Az Umbelli ferae családhoz tartozik, amelynek további tagjai: a sárgarépa, a zeller, az édeskömény, a kapor és az angyalfű. A petrezselyem ritkán hiányzik a szépen feldíszített tányérról, de sajnos gyakran érintetlen marad. Hogy ez milyen kár, az alábbiakból is kiderül.

Tavasszal a petrezselyem elsők között bújik ki a földből, és ennek már az ősi zsidó szokásokban nyoma volt, hiszen a növény az újrakezdés szimbólumának, a széder ünnep hagyományos fűszerének számított. A görög mitológiában is fontos, bár kezdetben ellentétes értelmű szerephez jutott: a halál előhírnökének tartották, ezért sírnövényként ültették. Később éppen ez a szokás járult hozzá a petrezselyem újrafelfedezéséhez. Híres személyiségek emlékére petrezselyemből font koszorúkat készítettek, majd az atlétikai versenyek győzteseinek homlokára is ilyen koszorú került. Így aztán néhány évszázad elteltével a petrezselyem a halál helyett az erő jelképévé vált.

 

Az ókorban a petezselyem gyógynövényként való alkalmazása még nem volt elterjedt, de a híres római orvos, Galenus már az epilepszia gyógyszereként, valamint az ödéma elleni vízhajtóként említi. A rómaiak lakomáikon leheletfrissítés céljából szívesen rágtak petrezselyemlevelet.

A középkorban Szent Hildegard petrezselymes borogatást javasolt ízületi bántalmakra, illetve petrezselyembort írt elő mellkasi és szívfájdalmakra.

A 17. században Nicholas Culpeper angol gyógynövényszakértő a petrezselymes borogatást szemgyulladásra és zúzódásos sebekre is ajánlja, a szoptatáskor fellépő fájdalom ellen pedig az a receptje, hogy „kenjünk a mellekre vajban sült petrezselymet".

A hivatalos amerikai gyógyszerkönyvben 1850-1926 között nemcsak vízhajtóként szerepelt, hanem a malária kezelésére is alkalmasnak tartották a kinint helyettesítő gyógyszerként.

 

Főként vízhajtóként értékes számunkra, és ennél a tulajdonságánál fogva képes a magas vérnyomás csökkentésére is. Vigyázat: ha valaki vízhajtás céljából rendszeresen fogyaszt petrezselymet, gondoljon arra is, hogy gondoskodnia kell a kálium pótlásáról. Ezt többek között friss zöldségek és sok banán fogyasztásával érheti el.

Segít a petrezselyem elkerülni és felszámolni a húgyúti fertőzéseket, és a vizelet mennyiségének növelésével hozzájárul a vesekőképződés megakadályozásához. Emellett fokozza a mirigyek elválasztó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomor működését. A petrezselyemgyökér arra is jó, hogy oldja a görcsöket, és rendbe hozza a szabálytalan menstruációt. A havivérzés megindulása előtt néhány napig számos nő szenved egy kellemetlen tünetegyüttestől, közismert rövidítéssel a PMS-től. Ezekben a napokban hasznos lehet a petrezselyem fogyasztása, hiszen a hölgyek elkerülhetik vele a folyadék-visszatartást. Tudni kell azonban, hogy a növény serkenti a méh összehúzódását, ezért terhes nők csak elővigyázattal, legfeljebb fűszerként fogyaszthatják. A szülés alatti méhösszehúzódások fokozására is jó: az egykori Szovjetunióban e célra forgalomban volt egy Supetin nevű, 85%-ban petrezselyem-kivonatot tartalmazó szer.

Egy kutatás szerint a petrezselyem gátolja a hisztamin képződését a szervezetben. Ez az antihisztamin hatás alkalmassá teheti láz, allergiás tünetek és csalánkiütéses panaszok enyhítésére.

A petrezselyem magja és zöldje a magyar népi orvoslásban elsősorban vizelethajtóként ismert. Dr. Oláh Andor idézi könyvében a következő két tanácsot: „vesebajrúl a petrezselyem mag jó, megfőzni teának jó erősre". És a másik: „aki felfázik, vízhólyaggyulladást kap: zöld petrezselymet főzzön, bilire üljön, úgy párgolja magát".

Ismert az is, hogy a friss petrezselyem elrágva frissíti a leheletet. Ennek magyarázata, hogy sok benne a klorofill (vagyis a „növényi vér"), amely erőteljes tisztító, méregtelenítő hatású.

Bár nálunk a petrezselymet jobbára fűszernövényként tartják számon, voltaképpen fontos gyógynövénynek is minősíthető - és nem annyira a levelei és a gyökere, inkább a magja miatt. A hatóanyagot illóolaja tartalmazza. Erős vízhajtó hatása van. Hogy ez mennyire igaz, bizonyítja a szakirodalomban közölt ama eset, amely szerint egy betegnél higanymérgezés következtében vizeletrekedés (anuria) lépett fel, de egy teli csésze petrezselyemmag leforrázva megoldotta a problémát.

 

Vigyázat: A petrezselyem vizelethajtóként való alkalmazásának korlátjai vannak: sem heveny, sem idült vesegyulladásban nem ajánlott!

A híres halimbai esperes, Szalai Miklós füveskönyvében a petrezselyemről megállapítja, hogy vértisztító hatású. Mint írja, „gyökerét, magját, földfeletti részét vizenyő, csúz, májbetegségek, felfúvódás, légcsőhurut, asztma, általános gyengeség gyógyítására használják".

Rápóti Jenő és Romváry Vilmos leírja, hogy a gyökérdrog (Petroselini radix) apiol- és miristicin-tartalmú, 0,5-1% illóolajat, apiint, nyálkát, cukrot tartalmaz. A levéldrogban (Petroselini folium) pedig max. 0,3% illóolaj, flavonglikozida és C-vitamin van. Mindkét drog vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák alkotórésze. A termésdrog (Petroselini fructus) 2-7% illóolajat, apiinglikozidát és petrosilan-tartalmú zsíros olajat tartalmaz. Az utóbbival azonban óvatosan kell bánni, mert alkalmazása vesevérzést okozhat, terhes nőknél pedig abortuszhoz vezethet.

A neves gyógynövényszakértő, Michael Tierra a petrezselyemről szólva rámutat, hogy annak hatása a tüdőt, a gyomrot, a húgyhólyagot és a májat egyaránt érinti. A már korábban e cikkben említett hatások mellett Tierra szerint a petrezselyem jó még szélhajtásra, enyhe hashajtásra, fertőzésgátlásra, köptetésre, nyugtatásra, valamint reuma ellen.

Kétségtelen, hogy a petrezselyem számos jótékony hatását sok esetben jól kihasználhatjuk, de semmiképp se alkalmazzuk a növényt fogyókúrás célra! Kutatások és tapasztalatok szerint ugyanis vízhajtókkal tartós súlyveszteséget nem lehet elérni, mert az így leadott kilók igen gyorsan visszatérnek. A tényleges és maradandó testsúlycsökkentést zsírban szegény és rostban gazdag táplálkozással, valamint rendszeres testmozgással lehet elérni.

Ha a petrezselymet kurkumával együtt, kombinált készítményben vesszük magunkhoz, akkor fokozottan érvényesülnek a mindkét növényre egyaránt jellemző, jótékony sajátosságok. Így biztosabban számíthatunk elsősorban a fertőzésellenes, a fertőtlenítő, a tisztító és méregtelenítő, valamint az ízületi gyulladásgátló hatásra.

 

Kürti Gábor, szakújságíró, természetgyógyász

 

Felhasznált irodalom:

- Dr.Oláh Andor: Házipatika gyógynövényekből. Planétás, 1989

- Szalai Miklós: Halimbai füveskönyv. Gyógyteák és természetes gyógymódok. Planétás, 1991

- Rápóti Jenő - Romváry Miklós: Gyógyító növények. Medicina, 1991

- Michael Tierra: Gyógyfűves könyv. Hunga-Print Nyomda és Kiadó, 1991

- Dr. Csikai Erzsébet: Talpraállított egészség. Debrecen, 1997

- Hanna Parrot: Gyógynövények és gyógyteák. Merlin Book Agency, 1998

- Michael Castleman: Gyógynövény enciklopédia. Esély Kiadó, 1994

- Reader's Digest Válogatás: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok. Reader's Kiadó, 2

 

 

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 03. (szerda) 14:38

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

 

A kurkuma jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit:

- daganatos megbetegedések

- sugár- és kemoterápiás kezelés kiegészítése

- vírusos és gombás gyulladás

- légúti daganatok

- szájüregi daganatok

- vírusos hasmenés

- vírusos májgyulladás

- emésztőrendszeri daganatok

- húgyúti daganatok

- nemi szerveknél előforduló daganatok

- izom, csont, ízületi daganatok

- idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedések

- autoimmun betegségek

- bőrön keletkező herpeszek

- ekcéma

 

Régóta tervezek hosszabb cikket, a kurkuma, gyömbér, petrezselyem gyógynövényekről is. A januári konferencián sikerült ízelítőt adni, amit most le is írok.

 

CURCUMA DOMESTTICA, CURCUMA LONGA, CURCUMA XANTHORIZZA

A Curcuma a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos, Indiában már 2000 éve ismerik, használják gyulladáscsökkentő hatása, emésztést segítő hatása miatt. A Curcuma évelő, lágyszárú illatos fűszernövény. Indiában, Kínában, trópusi éghajlaton ma már termesztik is.

Európába előbb a selyemúton, később Marco Polo utazásai kapcsán került. Nagyon drága fűszer: a curcuma, a kardamommal, sáfránnyal, vaniliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is.

Főleg gyöktörzsét (gyökerét) hasznosítják, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz.

 

A kurkuma hatóanyaga:

A KURKUMIN (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből. Rendkívül értékes és a gyógyászatban is régóta használt fűszer a hatóanyaga miatt.

 

A kurkuma hatásai:

MÁJVÉDŐ, EPEHAJTÓ.

 

A kurkuma májvédő hatása:

A szénhidrát, zsír-fehérje anyagcsere, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában, anyagcseréjében központi szerepet játszó a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatásában rejlik.

A kurkuma a sejtfalak (membránok) működését segíti, valamint jó SZABADGYÖKFOGÓ, és MÁJSEJTEKET REGENERÁLÓ hatása is ismert. GYULLADÁSGÁTLÓ hatását már régen ismerik (India) főleg ízületek visszatérő gyulladásait, fájdalmát csökkentik közvetett módon.

A MÁJSEJTEK REGENERÁLÓ hatása révén fokozódik azok epetermelése, de a termelődött EPE KIÜRÜLÉSÉT IS nagyfokban segíti (sima izom görcsoldó hatás)!

Széles körű kutatások folynak Alzheimer-kórban szenvedőknél (a szellemi tevékenység nagyfokú csökkenése, személyiség megváltozása, emlékező tehetség elvesztése), A KURKUMA ALKALMAZÁSÁVAL. Ennek az alkalmazásnak a tapasztalatait most rendszerezik!

Az emberiség már régóta ismeri a májvédő növényeket (articsóka, menta fajok, máriatövis, katángkóró) ezeknek tudományos feldolgozása az utóbbi száz év eredménye. A népi bölcsesség, tapasztalat ÉRTÉKES, mindig figyelni kell rá és értő kezekben sokat javíthat a beteg embereken.

SIMAIZOM GÖRCSOLDÓ hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb emésztés is jelentősen javul.

A CURRY alapvető alkotója a kardamom, kömény, sáfrány és még sok más fűszer mellett. Sokféle Curry létezik, van ami 3 féle fűszerből, de lézik olyan is, mely 30 fajta fűszert is tartalmaz. Indiában majdnem minden ételbe kerül KURKUMA! Főleg a húsos ételek legfőbb ízesítője, hasonlóan a magyar paprikához!

CSALÁDUNK  rendszeresen  használja sok más fűszer mellett is. A húsos, zöldséges ételeket el sem tudjuk képzelni  petrezselyem, curry, Kurkuma nélkül. Az ismerősök is kezdik lassan megtanulni és használni, főleg az epe-májműködést segítő hatása miatt.

Ezzel kívánok mindenkinek jó egészséget, munkát és kísérletezést!

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 03. (szerda) 13:57

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

 

A Herbalance Kft. által forgalmazott mind a négy készítményben megtalálható a kurkuma. Az első kizárólag kurkumát tartalmaz, a másodikban gyömbér, a harmadikban petrezselyem, a negyedikben pedig a zeller egészíti ki a kurkuma jótékony hatását. Ebben a hónapban nemzetközi kutatások, tudományos források alapján a kurkuma jótékony hatásait összegezzük.

A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják (tonik). Fő hatóanyaga a kurkumin.

 

A kurkumin jótékony hatásait a következőkben összegezhetjük:

 

- A kurkumin gyulladásgátló, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.

- Májvédő, amit alátámaszt az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.

- Megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.

- Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.

- Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől.

- Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.

- Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott.

- Ösztönzi az epehólyag működését, az epe kiválasztását.

 

A fentiek alapján a kurkuma alkalmazása előnyös gyulladásos megbetegedéseknél, az epehólyag betegségeiben és rák esetén, főleg annak megelőzésére. Egyéb felhasználási területei lehetségesek a következő betegségek megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítéseként:

- mellkasi fájdalom, emésztési

- problémák, irritábilis bél szindróma,

- májbetegségek, elhízás, fekélybetegségek,

- paraziták (élősdiek) ellen.

 

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamatra hatva akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Hogyan?

- A kurkumin elnyomja az úgynevezett kappabéta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.

- A kurkumin blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lelhetők fel, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.

- A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Márpedig a kurkumin két olyan enzim működését is gátolja - ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) -, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a sejtkarcinóma és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos szerepet tölt be.

- Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.

- Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.

- Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.

- Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.

- Gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.

- A University of Rochester Medical Center kutatói a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

 

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott.

Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június

 

2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

 

3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

 

4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető.

Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november

 

5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.

Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

 

6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.

British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234

 

7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere.

Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

 

Kürti Gábor, szakújságíró természetgyógyász

 

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem