3 items tagged "immunrendszer"

Eredmény: 1 - 3 / 3

Mivel és hogyan erősíthetjük immunrendszerünket?

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. december 11. (szerda) 13:39

Az emberi élet már a fogantatás pillanatában elkezdődik. A szervezet fejlődéséhez sok építőanyagra van szükség. Az alapvető építőanyagok a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, aminosavak, ásványi anyagok és vitaminok. Egészségünk megőrzéséhez fontos, hogy a megfelelő mennyiséget vigyük be ezen anyagokból a szervezetünkbe. A mennyiség mellett figyelembe kell vennünk a minőséget is, hiszen nem mindegy, hogy milyen élelmiszerekből fedezzük a tápanyag szükségeltünket. Napjainkban a mezőgazdaság és állattenyésztés már nem a régi hagyományos módszereket követi, hiszen a megnövekedett kereslet miatt sok vegyi anyagot és műtrágyát alkalmaznak. Ezek az anyagok felszívódnak mind a növényekben, mind pedig az állatokban, majd az elfogyasztásukkal az emberi szervezetbe is bekerülnek.

Ezért a szervezetünket nagyobb teljesítményre kell kényszerítenünk, ahhoz, hogy ki tudja üríteni a sok méreganyagot. Ekkora mennyiségnél ez nem mindig sikerül. Ma már nem csak a táplálékkal, de a levegőből is több kilógrammnyi méreganyag jut a szervezetbe.
Fontos, hogy mindent megtegyünk, annak érdekében, hogy hozzásegítsük szervezetünket ezen méreganyagok kiürítéséhez. Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a folyadékbevitelre, amely nem mindegy, hogy milyen minőségű. A legjobb választás a tiszta víz, amiből minimum 2 litert kellene naponta fogyasztani.
A szervezet miután nem bír el ennyi káros anyaggal, fontos évente minimum kétszer speciális oldószert tartalmazó folyadékkal méregteleníteni. Ezek gyógynövényekből készült készítmények, melyek közül a Herbanet méregtelenítő teát ajánlom. Összetétele miatt igen hatékony, gyors, kényelmes, könnyen elkészíthető. Ha naponta egy filterből elkészítjük a két liter teát, és azt elfogyasztjuk, akkor máris sokat tettünk az egészségünk megőrzése érdekében, és biztosítottuk a napi folyadékbevitelt is.


Ma már olcsóbb az egészséget megőrizni, mint a betegséget gyógyítani. Ezért a méregtelenítés az elsődleges feladat a megelőzésben is.
A méregtelenítés hatékonyságát az Erdei tapasz talpon történő használata is elősegíti. A talp reflexzónáin keresztül, az egész testet tudjuk kezelni, hiszen megtalálható az összes szervnek megfelelő zóna. Ezáltal könnyen elérhetőek a méregtelenítésben résztvevő szervek, szervrendszerek, mint a légzőszervrendszer, az emésztő szervrendszer, a kiválasztó szervrendszer.
A zónákra felhelyezett tapasz és a tea elfogyasztásával, valamint az együttes alkalmazásukkal, jóval nagyobb hatékonyságot érhetünk el a méregtelenítésben.
Ezáltal sokkal energikusabbak, frissebbek, vidámabbak leszünk. Az eltávozott méreganyagok miatt a szervezet felszabadul, így az immunrendszer is sokkal erősebbé és ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben.
Az immunrendszert erősíthetjük a megfelelő táplálkozással, jó minőségű és természetes, vegyszermentes táplálék kiegészítőkkel is. Ehhez ajánlom a Green+ termékcsaládot.

 

Gercsó Anna
holiszta egészségfilozófus

 

Ismét tél, itt az influenza veszély!

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. december 02. (hétfő) 14:59

Hogyan ússzuk meg az influenza kellemetlen hatásait?

 

Természetesen nincs száz százalékos módszer az influenza elkerülésére. A védőoltások sem jelentenek garanciát a különféle vírusos megbetegedések, megfázás, nátha, orrfolyás, köhögés, magas láz és egyéb kellemetlen mellékhatásokkal járó megbetegedések ellen. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nem minden felső légúti megbetegedés, hasmenés és hányás oka vírusfertőzés. Tovább árnyalja a képet, hogy vírusos eredet esetén sem jelentkeznek a tünetek mindenkinél azonos formában. A betegség megnyilvánulási formáit is jelentős mértékben befolyásolja, hogy a betegnek milyen egyéb alapbetegsége van.
Mit tehetünk abban az esetben a ha tágabb szűkebb környezetünkben már megjelent az adott vírus, vagy betegség ?
Először is kerülnünk kell azokat a helyszíneket és azokat az embereket, akik fertőzhetnek, emellett a személyes higiéniára, kézmosásra, zsebkendő használatára a szokásosnál is jobban ügyeljünk.
Felhívjuk figyelmüket arra a nagyon fontos tényre, hogy a vírus csak olyan közegben lel táptalajra, tud szaporodni, ahol ennek a feltételei adottak. Vagyis, ha egy szervezetben a vírus nem tud sejtbe jutni, nem tudja a saját anyagát felépíteni, nem tud szaporodni, nem is tud betegséget okozni. Ebből adódóan a szervezetünket, vagyis a „táptalajt” kell olyan állapotba hozni, hogy ott a vírusok ne érezzék jól magukat és ne tudjanak szaporodni.

 

Hogyan tegyük ellenállóvá szervezetünket a vírusok, az influenza ellen?

 

A szervezetünk ellenálló képességét kell megnövelni oly módon, hogy, az esetlegesen szervezetünkbe jutó vírusok szaporodását meg tudja akadályozni. A szervezetünk akkor működik jól, ha a környezeti ártalmakat igyekszünk elkerülni
(zsúfolt, levegőtlen helyiség, elektroszmog, légszennyeződés, egyéb méreg és salakanyag, stressz), és a szervezetünket ellátjuk a nélkülözhetetlen tápanyagokkal (vitamin, nyomelem, rostanyag, telítetlen zsírsav).
Természetesen a környezeti ártalmakat, nem tudjuk teljes egészében kiküszöbölni, ezért van nagy szükség a szervezetünk méregtelenítésére, amihez a megfelelő mennyiségű egészséges folyadékbevitel elengedhetetlen. A stresszt sem tudjuk kivédeni minden esetben, de a hozzáállásunk megváltoztatásával, pihenéssel, elegendő alvással a hatásait jelentős mértékben enyhíteni tudjuk. A rendszeres testmozgás, sportos életmód méregtelenít és hozzájárul a jobb, pihentetőbb alváshoz. Negyven év felett a Q 10 coenzym segít az erőnlét és az egészség fenntartásában, de krónikus betegség esetén fiatalabbak is használhatják.
Amennyiben mégis magunkon tapasztaljuk a tüneteket, a legfontosabb, a napi folyadékbevitel jelentős növelése. A folyadék lehetőleg langyos, vagy meleg legyen, mert a hideg víz felmelegítése energiát von el az egyébként is legyengült szervezetünktől. Fogyasszunk nagy mennyiségű pempőt. A kurkumának jelentős szerepe van a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, lázcsillapító és májvédő hatása miatt. Ezért erre külön felhívjuk a figyelmet. Ha rendszeres fogyasztók vagyunk, emeljük a napi adagot, ha korábban még nem szedtünk, akkor kezdjük el a fogyasztását. Aki rendszeres fogyasztó, váltson a tiszta kurkumára, aki kezdő kurkuma fogyasztó, kezdjen a gyömbéressel, ha vízhajtó hatásra is van szüksége, akkor a zellerest vagy petrezselymest válassza.
A táplálék kiegészítők közül a „biztos reggel” javasolt, amennyiben a vírusfertőzés hányással és hasmenéssel jár. A hasmenés következményeire is érdemes felkészülni (aranyeres panaszok, végbél körüli gyulladások), melyeket balzsammal és tapasszal lehet enyhíteni. Felső légúti panaszok esetén a szirupnak és a balzsamnak lehet kiemelkedő hatása.
A termékfogyasztás mellett fontos az egyenletes ágymeleg, és a pihenés. A betegségeket feltétlenül fontos „kifeküdni, hisz ellenkező esetben akár hetekig, hónapokig is elhúzódhatnak a tünetek. Naponta több alkalommal fogyasszunk könnyebb és egyszerre kisebb mennyiségű és lehetőleg jól emészthető ételeket. Hányás-hasmenés esetén a fehérjebevitelt kerüljük néhány napig, az ásványi anyagok bevitelét fokozzuk, a kiszáradást mindenképpen kerüljük el, hisz ez rendkívül veszélyes lehet a szervezetre.
Rendszeres termékfogyasztás mellett is megfertőződhetünk, de a betegség lefolyása sokkal rövidebb és kevésbé súlyos lesz. A megbetegedés egyensúlyvesztést jelent a külső hatások és szervezetünk ellenálló képességének állapota között. Vagyis önmagában a vírus nem elég a betegség kialakulásához, ahhoz legyengült immunrendszer is kell. Amit magunkért megtehetünk, hogy erősítjük az immunrendszerünket, ugyanis azért mi magunk tartozunk felelősséggel.
Csökkentsük a betegség esélyét, ugyanis az immunrendszerünk erősítésével nem csak a vírus eredetű betegségek ellen vesszük fel eredményesen a harcot, hanem a többi betegség ellen is.

 

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

 

Dr Füleki Mária
Tüdőgyógyász és radiológus főorvos

Őszi, nyári ételek, ízek Kurkumás termékekkel

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 12:29

Őszi, nyári ételek, ízek Kurkumás termékekkel

 

Az iskolakezdés óta az idő is hűvösre fordult, ami kedvezett a náthás megbetegedéseknek és elkezdődtek (folytatódtak is) a nyár végi hasmenések, közösségi megbetegedések is.

Ismételten írom: a nem korszerű, zsírban, fehér lisztben, többszörösen telített zsírokban dús, helytelen óvodai (sajnos), iskolai étrendek nagyfokban közrejátszottak az immunrendszer gyöngülésének.

Az előző cikkeimben többször, részletesen ismertettem: a gyomor-bélrendszer az immunrendszer több, mint 70%-át képviseli.

Ha ezt a helytelen táplálkozással: sok fehérje, túl sok és életkornak nem megfelelő Nátrium só, kevés rost, túltelített zsírok, cukros ételekkel tönkretesszük: elpusztul a normál emésztő és immunrendszert erősítő bélflóra.

A rothasztó és erjesztő baktériumok kerülnek túlsúlyra, ezért a vitaminok, Kalcium, Magnézium, Vas és a többi fontos nyomelem, vitamin, omega zsírsavak nem tudnak fölszívódni, így az immunsejtek nem jutnak megfelelő tápanyagokhoz, ezért nem tudnak megfelelő védelmi működést produkálni.  

A légúti, torok és egyéb nyálkahártyák, szövetek védtelenek lesznek a fertőzésekkel szemben. Ehhez a kevés mozgás is hozzájárul, valamint a szabad levegőn tartózkodás is csökken: emiatt kevesebb D3-vitamin képződik, így kevesebb Kalcium és Magnézium szívódik fel és hasznosul, ami a nyálkahártyák, a szervezet védekezését is rontja.

Láthatjuk az emberi szervezetben minden-mindennel összefügg.

 

Az iskolai, közösségi étkeztetésben az egyoldalúság is nagy hiba. A városunkban egy heti óvodai étrendet átnézve a következőket tapasztaltam:

Tízórai: Fehérlisztből és cukorból készült péksütemények

Ebéd: Zacskós, sós, zsíros levesek (1x volt gyümölcsleves)

Tészták különböző variációkban, 1x zöldborsó főzelék

Zsíros, sós pörkölthúsok

Uzsonna: Májas (konzerv), lekváros, margarinos kenyér

 

A legfontosabbak hiányoztak ebből az étrendből: Rostok, Vitaminok, omega zsírsavak, ásványi sók.

A következmény egyértelmű: két hét alatt a gyermekek aktív, hasznos bélflórája sérült, tönkrement: A RENDELŐ MEGTELT BETEGEKKEL.

Tisztában vagyok, hogy nagyon sok családnak csak ilyen étkezésre telik, de ugyanennyi pénzből a BÖLCSŐDÉBEN értékes és finom ételeket tudnak előállítani.

Ahol túl egyoldalú a közösségi étrend, az otthoni étkezéssel kiegyenlíthető lenne, amihez nem kell mindig sok pénz. 

Folyamatosan ismétlem A BETEGSÉGEK 30-40 %-a A HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL MEGELŐZHETŐ LENNE.

Kevés találékonysággal, türelemmel el lehet készíteni a „reform" ételeket. Szeretetteljes neveléssel hozzá lehet szoktatni a családot az újdonságokhoz. Végig kell gondolni: nagymamáink, anyáink hogyan csinálták ezt sokszor háborús és nagyon rossz körülmények között.

Mi az amit tudtak, amit mi még nem tudunk?

Ma a legtöbb lakásban van villany, mosógép. A háztartásban sok gép segít a nőknek, mégsem főznek. Kevesen készítenek házi ételeket pedig a családjuk egészségéért ezzel tennének a legtöbbet (ez nem bírálat: tény).

Ezzel kívánok mindenkinek jó egészséget.

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem