8 items tagged "gyömbér"

Eredmény: 1 - 8 / 8

Letölthető anyagok

Category: Kurkuma
Létrehozva: 2013. július 16. (kedd) 10:14

Kurkuma receptek

Category: Kurkuma
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 13:20

Az alábbiakban Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa által használt recepteket olvashatja!

 

Én legelőször a gyömbéres kekszet ismertem meg és bárki, aki az ismerőseim közül külföldre ment mindig ezt kértem ajándékba.

KurkumaMa már nem gond, köszönhetem a tablettás készítményeknek. Külön és együtt is a mindennapi étkezésem része és a család is hamar megszokta. A kurkuma-gyömbér variáció MINDEN HÚSÉTEL része, mindegy milyen, még a rántott hús panírjába is teszek!! Összetörve a tojásba keverem. Azóta sokkal emészthetőbb, könnyebb lett ez a nehéz húsétel.

A pörköltekből sem maradhat ki, ugyanúgy, mint a hagyma, de ennek készítésénél vagy kuktát vagy dupla falú edényt használok, hogy ne égjen, hanem szinte párolódjon az étel és olajat sem használok, csak a hús saját zsiradékja olvad ki, ami az izmok között van, és ez is bőven elég.

4 személyre 2 db tablettát teszek a gyömbér-kurkumából. A petrezselymes variációt levesekbe, húslevesbe használom gyakrabban!

 

ZÖLDSÉGES, CSIRKEHÚSOS, KURKUMÁS RIZS

4 személyre fejenként 1-1 db csirkecombot felteszek párolva max. 1 evőkanál kukorica vagy olíva olajon párolni, majd hozzáadok 1 db összetört KURKUMA tablettával és 1-2 evőkanál vízzel.

Kb. 20-25 perc múlva 1-1 nagyobb darab kerekre szelt répát és petrezselyem gyökerét teszek hozzá 1 pohár megmosott rizzsel, vagy felesben (1/2 pohár rizs, 1/2 pohár hajdina kása), felöntöm 2 pohár meleg vízzel, melybe 1 db KURKUMÁS, PETREZSELYMES TABLETTÁT oldok fel.

Végül 1/2 kávéskanál csökkent Na-tartalmú vegetával szórom meg, pár pillanatig forralom, majd vagy sütőben, vagy kicsi lángon kb. 20 percig párolom tovább fedő alatt.

Aki csípősebben szereti CURRYT IS szórhat bele 1 kávéskanállal. A főzés végén a tetejére friss vagy fagyasztott, vágott petrezselymet szórok.

Kiváló laktató, könnyű húsos, zöldséges étel! Ezt még nagymamámtól tanultam: nálunk azóta is hagyomány! Mellé még savanyúságot, vagy zöldségsalátát is fogyasztunk.

 

GYÖMBÉRES KINAI KEL LEVES

recept-kurkuma-2Hozzávalók: 1 db kínai kel, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, 1-1,5 liter csirkeleves leve, 1 evőkanál száraz fehérbor, 10-15 dkg rizs, 1-2 db kurkuma-petrezselyem tabletta.

A kínai kelt leveleire szedjük, megmossuk, apróra daraboljuk, majd megpároljuk gőz fölött (ha erre nincs idő, akkor a legvégén tegyük a levesbe, hiszen 5-7 perc alatt megfő.)

A forró  húsleves levébe tesszük a hagymát, fokhagymát, felforraljuk, majd a rizst is hozzáadjuk a petrezselyem tablettával együtt, 20-25 perc alatt megfő, ekkor tesszük a nyers, vagy párolt kínai kelt a levesbe.

Mivel a kínai kel magas ásványi anyag tartalmú, sózás csak a tányérokban szükséges, de a tálalás előtt még a száraz bort hozzákeverjük az egész leveshez. Könnyű, jól emészthető, ízletes étel.

 

HÚSVÉTI SONKA

Ha lehet szárnyas húsból, de a hagyományos igazi füstölt sonka is éppoly finom: egy napig áztatom a leforrázott vízzel, hogy a só-tartalma kiázzon. Ebből a léből kiveszem, egyszer átforralom új vízzel, majd ezt is leöntöm.

Ezek után jön az igazi főzés. Újból felöntöm vízzel, melybe babérlevelet 1-2 db-ot, 4-6 gerezd fokhagymát, csipetnyi tárkonyt és 1 db kurkuma-gyömbér tablettát teszek bele.

A hús fajtájától függően a megfelelő ideig fedő alatt főzöm, kb. 20 perccel a befejezése előtt 1  db kurkuma-petrezselymes tablettát is teszek bele!

Nemcsak finom íze lesz, de sokkal könnyebben emészthető, hagyományos ételt kapunk! Azóta nincs haspuffadás, kellemetlen teltség érzés. A sonka levében főtt tojás és kolbász is finomabb, bár mi a három fehérjét egyszerre már nem fogyasztjuk, de egymás utáni napokon sokkal változatosabb, és kímélőbb.

Ha gondolják, kipróbálhatják újabb módon készíteni a hagyományos ételeket is. Sokkal kímélőbb és egészségesebb étkezés a régi ízek megtartása mellett.

 

KURKUMÁS-GYÖMBÉRES SÜTÖTÖKPÜRÉ LEVES

 

Hozzávalók: 5-10 dkg burgonya, 20-25 dkg sütőtök, 2 db Kurkumás Gyömbéres tabletta, 2-25 gr (1 kiskanál) vaj, 2 evőkanál rozs vagy teljes kiőrlésű liszt, 1 dl kefír, vagy főzőtejszín

Az apróra vágott (burgonya püré méretű) burgonyát, sütőtököt megpároljuk párolóedényben, ha ez nincs a burgonyát megfőzzük, a sütőtököt fólia alatt megpároljuk, a Kurkumás gyömbéres porrá tört tablettával együtt.

Bővebb lére engedhetjük a tököt és a burgonyát, majd a kettőt együtt összeturmixoljuk, majd a főzőtejszínnel, vagy aki savanykásabb ízt kedveli: 1 dl Kefirrel a lisztet kikeveri habarássá. (A lisztet először kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd utána jön a Kefír vagy főzőtejszín.)

A habarást a turmixolt sütőtökre öntjük és 2-3 percig kavarás közben forraljuk. Lehűtve pirítós kockával tálaljuk.

Készíthetjük burgonya nélkül is. Akkor több sütőtök szükséges (2x-s mennyiség). Könnyű leves. Én szoktam sűrűbbre is készíteni szósznak akkor párolt vagy rántott hús mellé. Pirítóssal könnyű vacsora is lehet.

CÉKLAPÜRÉ LEVEST VAGY SZÓSZT IS HASONLÓAN KÉSZÍTHETÜNK. Ugyanezen összetevőkkel. Ha valaki édesen szeretné a CÉKLA- krémlevest MÉZZEL ÉS ÉDESÍTŐVEL IS KÉSZÍTHETI. Céklánál érdemes kicsi vagy úgynevezett bébi céklát választani, vagy ha nagyobb, akkor előre főzni, és utána hozzátenni a főtt burgonyát. Kicsit időigényesebb a készítése, mint a sütőtöké, de vasban és nyomelemekben gazdag levest, vagy szószt ehetünk!

 

GYÖMBÉRES-KURKUMÁS SÁRGARÉPA SALÁTA

Hozzávalók: 3-4 db közepes répa lereszelve, 50 gramm lucerna csíra (csíráztatva is kapható), ½  csésze mazsola, 1 evőkanál olíva vagy kukorica csíra olaj, 2 evőkanál alma vagy borecet, 1 kávéskanál reszelt gyömbér (ha nincs 1 db alma reszelve), 1-2 db Kurkumás Gyömbér tabletta ½ dl forró vízben áztatva, 1 dl Kefír (natúr)

Keverjük össze a mazsolát a reszelt répával egy tálban. A reszelt gyömbért (almát) tegyük befőttes üvegbe, erre az olajat, almaecetet, kefírt, a Kurkumás-Gyömbér feloldott, kihűlt oldatát öntsük rá. Finoman rázzuk össze. Hagyjuk körülbelül ½ órát állni, hogy az ízek összeérjenek, majd öntsük rá a répás mazsolára.

A lucerna csírát  nagyobb mély tányérba rendezzük el, és erre szórjuk rá a mazsolás reszelt, öntetes répát.

KurkumaReggelire, de akár ebéd, vagy vacsora előtti salátának is kiváló. Gyermekeknek mézet szoktam rácsorgatni a végén. A Lucerna csíra helyett retekcsírát is használhatunk vagy a pikánsabb ízt kedvelőknek snidlinget is. (Snidlingnél a mazsolát kihagyom)

Lucerna csírát magunk is készíthetünk. Gyógynövény szaküzletekben lehet kapni Lucerna csíra magot (30 gr kb. 200 Ft). Egy kávéskanálnyi magot megmosok finom lyukú szűrőben. Bordázott műanyag tányérra teszem, tűző napsütéstől védve. Naponta 2x finom permetezéssel locsolom. 7 nap alatt csírázik ki, azután fogyasztható.

Vitaminokat (B1, B2, B 12, C, D, E, H, K, Kén), ásványi anyagokat is tartalmaz: Kalcium, Foszfor, Magnézium, Kálium, Cink, Mangán, Bór, Vas. A benne levő szaponin zsírbontó hatású. Fáradtság ellen jó hatású a benne levő B vitaminok miatt.

FIGYELEM: CSAK CSÍRÁZTATÁSRA HASZNÁLHATÓ MAGVAKAT VEGYÜNK, csávázott vetőmagot tilos étkezési célra használni.

A csírázott magvak erejét, már az ókorban a kínaiak és egyiptomiak is ismerték és használták is. Mi is bátran alkalmazhatjuk.

 

ZÖLDSÉGES KÖLES ZELLERES KURKUMÁVAL

A KÖLES az ősi magyar konyha egyik legfontosabb gabona növénye volt. Magas rost és ásványi anyag tartalma teszi a táplálkozásban értékessé. Főzésnél egy rész köles 5 rész vizet vesz fel.

4 személyre 2 dl pohár jól megmosott köles magot öntök felforralt vízbe. 5-10 percig főzöm, a főzőlébe 2 db ZELLERES KURKUMÁT teszek a kölessel egyszerre.

10 perc főzés után párolt zöldborsót, répát, zellert, karfiolt, ízlés szerinti zöldségeket teszek bele, attól függ milyen húsételt készítek mellé.

Ízesíthetjük lestyánnal, Borsika fűvel (=Oregánó), Tárkonnyal is.

Ha sűrűbbre szeretném a zöldségek után ½ csésze búza, vagy kukoricadarát is főzhetünk  bele. Húsleves levével ízletesebb, de akkor önálló ételnek fogyasztjuk hús nélkül.

A főzés végén tesszük bele a minimális mennyiségű csökkent Nátrium tartalmú sót, ami személyenként ne haladja meg a mokkás kanálnyi mennyiséget

HA HÁROM ÉVES KOR ALATTI GYERMEK IS ESZIK BELŐLE, AKKOR CSAK A FELNŐTTEK TÁNYÉRJÁBA LEHET TENNI A SÓT.

Tálaláskor reszelt sajtot, kefírt is tehetünk a tetejére. Sajttal, kefírrel önálló főétel, sajt nélkül sült húsok mellé köret is lehet.

 

 

smileyBárkitől szívesen várunk recepteket, tapasztalatokat a kurkumáról az info@kurkuma.hu e-mail címen.

Ilyen finomságok ismertetése után irány a konyha, lehet kísérletezni is!

 

 

A gyógynövények és a konyhaművészet

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 12:24

A gyógynövények és a konyhaművészet

 

Egy „konyhaművészeti" sorozatot szeretnék indítani, hogyan használjuk a mindennapi életünkben a gyógynövényeket, fűszernövényeket az egészségünk megőrzése érdekében és a konyhában is.

Ötleteket és recepteket is várunk szerkesztőségünkbe: ki és hogyan alkalmazza a Kurkumát, Gyömbért, Petrezselymet, és más fűszereket odahaza.

 

A természet csodálatos: számtalan az éghajlathoz, földrajzi tájhoz illeszkedő és túlélő fajok sokaságát produkálja. A növényeknél emberi hasznosítás szempontjából két nagy csoportot különböztetünk meg a természetes növényeket és gyógynövényeket. Mindegyikben kémiai anyagok ezrei fordulnak elő.

A gyógynövényeket a növényvilág többi tagjától az különbözteti meg, hogy a bennük levő kémiai anyagoknak köszönhetően gyógyászati értékük van.

Az egészséget fenntartó, kóros folyamatokat megelőző, gátló illetve gyógyító hatású anyagokat HATÓANYAGOKNAK nevezzük.

A természet valóban csodálatos. Jó néhány állatfaj is ismeri és rendszeresen fogyasztja tapasztalatból a gyógynövényeket. Kutatók megfigyelték Afrikában, hogy a csimpánzok, gorillák milyen növényeket fogyasztanak féregűzés és nátha esetén.

 

Valószínű, az ősember is szerzett tapasztalatokat az ehető, túlélést biztosító és gyógyító növényekről. Ez a tudás folyamatosan bővült.

Már az ókori Kínában, Egyiptomban a gyógynövényeket, fűszernövényeket ismerték és rendszeresen alkalmazták is: hagyma, fokhagyma, sáfrány, koriander, ánizs, kapor.

Sába királynője Salamonnak fűszereket vitt a kelet akkori legnagyobb kincsei mellett. A görögök, rómaiak a használat mellett már tudatosan termesztették is a gyógynövényeket és a fűszernövényeket. Emellett jól ismerték a keleti fűszerek jótékony  egészséget megőrző és gyógyító hatásait is. A kurkuma, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, sáfrány, a húsételek emésztését könnyítette meg, és a tartósításban, tárolás kapcsán nyújtottak segítséget: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió baktériumölő, fertőtlenítő hatása régóta ismert.

Az ókorban a gyógynövények termesztése folytatódott (Nagy Károly), és a későbbiekben a kolostorkertekben a szerzetes és apáca rendek már a növények nemesítésével is foglakoztak.

 

A magyar hagyományok a honfoglalás előtti időszakra nyúlnak vissza. A népvándorlás során a keleti fűszereket régóta ismerték, a letelepedés során a szőlő, répa, köles termesztése ismert volt. A cserekereskedelemmel a déli, nyugati országok növényfajai is  honossá váltak.

Az amerikai kontinensről származó paprikát a kolostorkertekben termesztették tovább, és így vált világhírűvé is. A paprika nem csípős  fajtáinak néhány változatát hazánkban nemesítették ki. Nyersen fogyasztva a legértékesebb C-vitamin forrás. Magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citromnak  Szent-Györgyi Albert kutatásai igazolták, aki ennek a vitaminnak felfedezéséért Nobel-díjat kapott. A mai időkben a kémia segít a növények vitamin, hatóanyag tartalmának megismerésében, majd az orvostudományban az alkalmazásukban is.

 

Hatóanyag

A gyógynövények gyógyhatásaiért  felelős vegyületcsoportot hatóanyagnak nevezzük. Ez eddigi ismertetőimben gyakran találkoztak evvel a fogalommal. Ezeknek a vegyület csoportnak négy nagyobb csoportját ismerik:

1. ALKALOIDOK

2. GLIKOZIDOK

3. ILLÓ OLAJAK

4. EGYÉB HATÓANYAGOK

 

Egy-egy növényben lehet egy de általában több hatóanyag is. Többfajta gyógynövényt úgy egymás mellé „illeszteni", hogy a hatóanyagok egymás hatását segítsék (szinergizmus) nagy tapasztalatot, tudást igényel: HERBANET TEÁK (NYÁRI TEAKEVERÉK, TÉLI TEAKEVERÉK), KOMBUCHA, TALP TAPASZOK, KURKUMÁS KÉ­SZÍT­MÉ­NYEK, KRÉMEK, BALZSAMOK.

 

KURKUMA (Curcuma longa, Curcuma xanthroriza)

A kurkuma Dél Ázsiában őshonos, de Kínában, Indiában évezredek óta termesztik. A népi tapasztalat, bölcsességet  felhasználva kezdték el kutatni tudományosan az elmúlt 50 évben. Értékes hatóanyaga a KURKUMIN, melyet állat és embergyógyászatban is kipróbáltak. Ennek tapasztalatait olvashattuk  az előző információs újságban.

A májsejtek regenerálásában játszik nagy szerepet: ha a májműködés javul akkor a szervezet működése is lényegesen jobb lesz. Az emberi máj az egyik legfontosabb szervünk: emésztés, immunrendszer „alapanyagainak" előállító helye, (aminosavak, fehérjék), a salakanyagok, kívülről bejutott méreganyagok semlegesítő szerve, a vérképzéshez szükséges fehérjék előállító szerve, a fémanyagcsere egyik központja.

 

A KURKUMA a hatóanyagán kívül illóolajakat is tartalmaz: turmeron, xanthorizol, szeszkvi­terpén  alcohol, mircén.

Ezeknek az illóolajaknak a máj epetermelésére van hatásuk: enyhe epehajtók, epehólyag görcsét oldó, puffadást gátló, simaizom görcsoldó hatás. Az emésztés kapcsán a belek simaizomzata gyakran görcsöl, így a táplálék továbbhaladása lassú  erjedés, rothadás indulhat be (a pangó meg nem emésztett  táplálék miatt). Ezt a pangást csökkentik az illóolaj komponensei.

A kurkuma a májvédő hatással együtt valóban nagyszerű segítség a konyhában, főleg a hagyományosan étkező, több zsiradékot  tartalmazó étrend mellett.

Diétázók is használhatják méregtelenítő hatása miatt.

Kiváló ételízesítő, főleg ott, ahol a csípősebb, kissé, markánsabb ízeket kedvelik. Fűszerkeveréket is készíthetünk, melyet légmentesen, sötét falú üvegben tárolhatunk.

10 db Kurkuma-Gyömbér tablettát összetörünk, 20 gr fekete (ízlés szerint fehér borsot, vagy borsika füvet) a továbbiakban 20 gr köménymagot, koriandert, 20 gr őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, pirospaprikát (édeset), jól összekeverjük és a fent említett üvegbe tesszük. Kész a Curry, melyet ízlés szerint húsételekhez, húslevesbe, húsos rizses ételekbe használhatunk. Könnyebben emészthető markánsabb ízű ételeket készíthetünk. A következő információs újságban ilyen recepteket fogok ismertetni.

 

Tisztelettel:          

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

A kurkumáról és gyömbérről

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 09:37

A kurkumáról és gyömbérről

 

A kurkuma-gyömbér jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit:

- légúti megbetegedések

- hörgő, tüdő, mellhártyagyulladás

- visszérgyulladás, trombózis

- aranyér

- lábszárfekély

- agyi ér trombózis

- agyvérzés

- szívkoszorúér trombózis

- cukorbetegség mellett rosszul gyógyuló sebek, „folyós láb”

- emésztőrendszeri panaszok

- nyelőcsőgyulladás, reflux betegség

- gyomorhurut, gyomorsüllyedés, nyombélfekély, nyombélhurut

- gyomorfekély

- vékony és vastagbélgyulladás, hasmenés és székrekedés

- hasi puffadás, disconfort érzés

- emésztéses eredetű fejfájás

- végbélgyulladás, repedés

- krónikus epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás, epeműtét utáni állapot

- menopauzás panaszok

- kopásos gyulladás, ízület környéki duzzanat

- ízületi folyadék pótlás

- gerincoszlop környezetében levő gyulladások, porckorong kopások

- csonttörés, protézis műtét előtt és után

- reumatoid artritis, sok ízületi gyulladás

- sclerosis multiplex

- fülproblémák

- csökkent hallás

- anyagcsere betegségek

- csontritkulás

- idősköri emlékezetkiesés

- égés, forrázás

- felfekvések kezelése

- korpás haj, hajhullás

- száraz, repedezett bőr

- lábgomba, lábizzadás, lábszag

- kóros lábizzadás

 

Környezetem és jómagam is a gyömbért és a kurkumát csupán fűszerként, ételízesítésre és színezésre használtam. Amikor a Herbalance keretein belül gyógynövényként hallottam róluk, szerettem volna többet tudni ezekről a növényekről és hatásaikról. Az interneten nagyon sok ételreceptet találtam, melyek ezt a két fűszert tartalmazzák. Ekkor bukkantam a MOK hírei között egy információra (Gyógyszerészet 2003.01.24.), melyben leírják, hogy több tényező mellett az öregedés folyamatát a szabadgyökök és a szervezetünkben zajló gyulladások elősegítik. Ezek szerint az öregedés folyamatát is lehet lassítani a szabad gyökök lekötésével és gyulladásgátlókkal. A szteroid és nem szteroid tartalmú gyulladásgátlók mellékhatása egyaránt sokrétű, ezért ezeket nem, hanem helyettük a gyömbérgyökérből és a kurkumagyökérből készült teák fogyasztását ajánlja.

A könyvespolcról levettem Romváry Vilmos 1977-es kiadású fűszerkönyvét, amelyben az ételreceptek mellett leírják, hogy a gyöm­bér „kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgála­tot tesz." A kurkumáról a­mel­­lett, hogy a Worchester mártás és a Curry fűszerkeverék alkotó eleme, annyi szerepel, hogy ételek és italok ártalmatlan színezője.

A Lesley Bremness 1998-ban magyar fordításban is megjelent fűszer és gyógynövények határozójában írják, hogy a kínai gyógyászatban a kurkuma gyökerét vérkeringés javítására és vérömlenyek olvadására használják. Thaiföldön kobramarás e­se­tén adják. „Vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot, gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombó­zis­veszélyt, serkentik a zsíranyagcserét, nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő aktivitásuk is van." A kurkuma egyik fajtáját Kínában epilepszia ellen használják, egy másik fajtájának hatóanyaga hatásos méhnyakrák esetén fokozza a sugár- és kemoterápia hatékonyságát.

A gyömbérről: „főzete enyhíti az émelygést. Belég­ző­szer­vekben meghűlés és légúti fertőzésekben jó. Teája emésztést serkentő, szélhajtó, lázcsillapító hatású. Illóolajának egyetlen cseppjét bedörzsölőszerekhez adva enyhíti az izomgörcsöket, a reumás fájdalmakat, a lumbágót, elűzi a fáradtságot."

A 2002-es kiadású német gyógyszerkönyvben (ROTE LISTE 2002.) két, kurkumát is tartalmazó gyógyszerkészítmény szerepel, melyeket gyomor, epe és emésztéses eredetű panaszok esetében javasolnak.

Miután a salaktalanító tea, a kombucha, a mágnes és a balzsam hatásait megtapasztaltam és más közérzetem lett, a Herbalance kurkumás termékei közül először a gyömbéreset próbáltam ki. Az emésztésemen javított, a hörghurutos köhögésemet szüntette, az izületi panaszaim enyhültek. Lányom csillapíthatatlan kéz- és lábizzadásán sokat javított.

A későbbiekben voltam olyan helyzetben, hogy komolyan attól kellett tartanom, hogy mélyvénás trombózisom lesz, de a termékeknek köszönhetően elkerültem. Férjem térd ízületi panaszai is ritkábban jelentkeznek, mióta a kur­ku­mát fogyasztja.

 

Környezetemben volt, akinek:

- a gyömbéres kurkumától a májfeszülése és alvása rendeződött,

- ízületi problémáin javított,

- szüntette a lábizzadást és lábszagot,

- este sokáig ébren tudott lenni anélkül, hogy másnap fáradtságot érzett volna,

- a gyömbéres és petrezselymes kurkuma szedése -felváltva- javított a vesefunkciós eredményein,

- a tiszta kurkuma szüntette a kéz kisizületi duzzanatot és fájdalmat,

- a tiszta kurkuma megszüntette a vírusos hasmenést és lázas állapotot két nap alatt,

- a petrezselymes kurkumától láb és boka körüli ödéma felszívódott,

- kemoterápiás kezelésben részesült májáttétes beteg a mágnes, a pempő, a biztos reggel, kombucha és a tiszta kurkuma fogyasztása mellett csaknem panaszmentesen tűrte a kezelést, a CT eredménye először gyors és váratlanul nagy javulást mutatott, majd a javulás lassult, utolsó vizsgálata során kisfokú rosszabbodás volt látható, viszont a tumor marker jelentősen javult. A beteg klinikai állapota továbbra is jó.

 

Dr. Füleki Mária, tüdőgyógyász és radiologus főorvos

 

 

A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 07:47

A Gyömbér hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

 

Ígéretemhez híven folytatom a keleti fűszerek ismertetését, különös tekintettel az egészségünk megóvása céljából, melynek hivatalos egészségügyi programja hazánkban még gyermekcipőben jár.

Az általános orvosi gyakorlatban még mindig a betegségek kezelése, a beteglétszám alapján kapják a fizetést a dolgozók, ellenben Japánban már a megelőzés és az egészséges „betegek" létszáma alapján. Akkor vonnak le pontszámot, ha megelőzhető lett volna kellő felvilágosítással, tájékoztatással, és annak számon kérésével a betegség.

MEGELŐZNI A BETEGSÉGEKET SOKKAL OLCSÓBB, MINT KEZELNI.

Ezt nemcsak a szakmámból tudom, de a rokonságom jelenlegi betegségei, minden szabadidőmet, energiámat fölemésztik. Akkor már megfogadják a tanácsaimat, amikor nagy baj van! Addig nagyon nehezen.

Talán a gyermekek fogékonyabbak a régi új dolgokra, tapasztalataimra, főleg ha elmesélem mi történt a tanácsaimat meg nem fogadó betegekkel, rokonokkal. Ha látják is, akkor még jobban megfogadják amit javaslok.

E rövid töprengés után rátérek a GYÖMBÉR ISMER­TE­TÉSÉRE.

 

GYÖMBÉR (Zingiber officinale)

Ez a növény is a gyömbérfélék családjába és a rózsafélék nemzetségébe tartozik, mint a kurkuma.

Dél-Ázsia nedves trópusairól származik. A gyömbér szanszkrit neve: szarvgyökér (singabera = szarv alakú) a gyökértörzs alakjáról származik. Több ezer éve ismerik, ma már a trópusi országokban nagyban termesztik is. Az ­indiai, kínai orvoslásban használták legelőször. Konfucius ókori kínai filozófus írásaiban is szerepel: gyógyító hatásait ­említi. A keleti országokból legelőször a selyemúton, ennek pusztulása után Marco Polo hozza be nyugatra újra, majd az arabok kereskedelmi útvonalán állandósul a szállítása. A francia, angol konyha ismert fűszere. Hazánkba a kereskedelmi útvonalakon jutott be, de itthoni termesztése az éghajlat miatt nem lehetséges. Friss gyökér formában időnként én is látom az üzlethálózatokban, de őrölt, szárított formája ugyanolyan értékes.

 

A gyömbér hatóanyaga

1,7 %-ban tartalmaz enyhén csípős, enyhén kesernyés zamatú, citromra emlékeztető illóolajat, melynek fő komponense a zingiberén, szeszkviterpén, és a zingiberol. Gyümölcscukrot, gyantát és egyéb olajokat is tartalmaz.

Az olajak mellett: C-, B6-vitamint CALCIUM, FOSZFOR, MAGNÉZIUM, KÉN, KÁLIUM is szerepel a gyömbér alkotói között.

Ezek közül a B6-vitamin a jelentős, mert az egész alapanyagcsere legfőbb vitaminja. A B6-vitamin csökkenését, vagy hiányát a szénhidrát, zsíranyagcsere, de még a vérképzés is megsínyli. Kismamáknak az első három- négy hónapban különösen jó hatású a gyakori hányinger, haspuffadás miatt.

A máj működését kiválóan segíti a kurkumával együtt.

Indiában gyakran rágcsálják, de „üdítőt" is készítenek belőle: leforrázzák, 10-20 percig állni hagyják, majd mézzel, citrommal ízesítik. Nyári hőségben nemcsak jó szomjoltó, de a közérzetet is javítja.

Annyira jó hányáscsillapító, hogy a szintetikus B6-vitamin előtt a tengeri betegség legjobb gyógyszere volt.

A francia gyógyászatban a gyömbér illóolaját és más olajakkal együtt emésztési zavarokra már régóta alkalmazza!.

Ételek, konzervek, cukrászati készítmények ízesítésére használt, de Honkongban, Ausztráliában a friss, zöld gyökértörzseket mézzel, cukorral (fructossal) átitatva kandírozva fogyasztják.

Angliában, Amerikában a gyömbérsör, gyömbérlikőr már régóta ismert és kedvelt ital.

Én legelőször a gyömbéres kekszet ismertem meg és bárki, aki az ismerőseim közül külföldre ment mindig ezt kértem ajándékba.

Ma már nem gond, köszönhetem a tablettás készítményeknek. Külön és együtt is a mindennapi étkezésem része és a család is hamar megszokta. A kurkuma-gyömbér variáció MINDEN HÚSÉTEL része, mindegy milyen, még a rántott hús panírjába is teszek!! Összetörve a tojásba keverem. Azóta sokkal emészthetőbb, könnyebb lett ez a nehéz húsétel.

A pörköltekből sem maradhat ki, ugyanúgy, mint a hagyma, de ennek készítésénél vagy kuktát vagy dupla falú edényt használok, hogy ne égjen, hanem szinte párolódjon az étel és olajat sem használok, csak a hús saját zsiradékja olvad ki, ami az izmok között van, és ez is bőven elég. ­4 személyre 2 db tablettát teszek a gyömbér-kurkumából.

A petrezselymes variációt levesekbe, húslevesbe használom gyakrabban!

Ehhez kívánok mindenkinek jó egészséget és munkát!

 

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

A kelet forrósága: A gyömbér

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 07:34

A kelet forrósága: A gyömbér

 

Ezúttal külföldi internet források alapján a gyömbér jótékony hatásait összegezzük, és rámutatunk, miért hasznos a kurkumával együtt történő fogyasztása.

A gyömbér (Zingiber officinale) gyökere kitüntetett helyet foglal el a keleti orvoslásban, elsősorban a több ezer éves múltra visszatekintő indiai ájurvédában. A növény szanszkrit neve (ádu) a „szarvgyökér" szóból származik. A Mars bolygó, illetve Mars isten befolyása alatt áll. A Mars, mint ismeretes, a tűzhöz kötődik, férfias energiát hordoz, és az asztrológia értelmezése szerint befolyása kiterjed a szerelemre, a pénzre, a sikerre és a hatalomra. Ennek megfelelően erőteljesen melegítő hatású, fogyasztása hozzájárul a jó közérzethez, ösztönzi az immunrendszer működését.

 

Az ázsiai konyha Jolly Jokere

Ázsia legtöbb országában, elsősorban Indiában, ősidők óta jól ismerik és sokoldalúan használják. Ugyancsak nagyra becsülik Brazíliában, Jamaicán és Afrika legtöbb országában. Az ázsiai konyha egyszerűen elképzelhetetlen gyömbér nélkül: a növény az indiai, a kínai és a thai ínyencségek fontos alkotórésze. Keleten elterjedt szokás, hogy minden étkezés után friss gyömbérből készített teát isznak, segítve az emésztést. Elkészítése egyszerű: kevés gyömbérre egy csészében forró vizet öntenek, néhány percig állni hagyják, majd fogyasztás előtt mézzel és citromlével ízesítik. De nemcsak fűszerként és főtt ételek ízesítésére jó, hiszen a világ több országában kedveltek a gyömbér alapú italok (gyömbérsör, gyömbéres üdítők), sőt levest készítenek, valamint gyömbéres kenyeret és süteményeket sütnek belőle.

Ősi indiai feljegyzések szerint a jógik szellemük tisztaságának fokozására, valamint a friss lehelet céljából alkalmazták a gyömbért, mert úgy tartották, hogy - a fokhagymával ellentétben - a gyömbér rágcsálása „nem sérti az isteneket". Konfucius, az i. e. 6. században élt, nagy kínai bölcselő magasra értékelte a gyömbér gyógyító tulajdonságait. Úgy tudják, hogy minden étkezéshez fogyasztott belőle. Már a 6. században ismertté vált Kínában és Japánban is.

Európába a selyemút révén, más fűszerekkel együtt jutott el. A régi rómaiak jól ismerték, ám csaknem teljesen eltűnt a vén kontinensről, amikor öszszeomlott a Római Birodalom. A 8. században a mórok hozták be újra, amikor leigázták Spanyolországot, a spanyolok viszont később a Nyugat-Indiákra és Jamaicára juttatták el. Marco Polo (1254-1324) keleti felfedező útjairól visszaérkezve ismét kedveltté tette a gyömbért Európában. A nagy drámaíró és költő, Shakespeare (1564-1616) is annyira szerette, hogy egyszer azt írta: ha volna egy pennyje, azt gyömbéres kenyérre költené. Igaz, ebben nem akármilyen példaképe akadt: Anglia királynője, I. Erzsébet (1533-1603), aki rajongott a gyömbérért, és kedvelt csemegéjeként tartotta számon a gyömbéres kenyeret.

 

Gyógyító fitonutriensek

Európában és Amerikában a gyömbérnek elsősorban szárított formában való használata terjedt el, főként pékárukban. A gyömbér több ezer éves múltra visszatekintő, gyógyászati célú alkalmazása a nyugati világban ugyancsak tért hódított, és a gyömbér kétezer éven át a nyugati gyógyszerkönyvekben is értékes szerként szerepelt. Így volt ez a 19. század közepéig az Egyesült Államokban is, ám az Amerikai Orvosi Társaság 1846-ban történt megalapítása nyomán a gyömbér az Újvilágban kikerült a hivatalos orvoslás látóköréből. A világ más részein azonban továbbra is változatlan tekintélynek örvend. A francia orvosok például emésztési problémákra mindmáig gyakran gyömbérből készült olajat írnak fel.

Többféle gyógyító hatású növényi anyag, úgynevezett fitonutriens található a gyömbérben. A legfontosabb felhasználási területek: gyulladáscsökkentés, hörghurut, emésztési problémák, reumás fájdalmak, étvágytalanság (anorexia). Emellett antioxidánsként is nagy fontosságú, vagyis csökkenti a szabad gyökök romboló hatását. Egyes közlemények szerint a gyömbérnek rákellenes hatása is van.

Fő alkotórészei: illóolajok, B6- és C-vitamin, valamint ásványi anyagok, elsősorban kalcium, magnézium, kén, foszfor és kálium.

A magnézium nyugtatja az idegrendszert, és - a gyömbérnek a vérkeringést javító egyéb alkotórészeivel együtt - kiválóan hat görcsoldóként. A kalcium és a foszfor ugyancsak megnyugtatja az idegeket, segít depresz-szió, stressz, izom- és menstruációs görcsök esetén. A kálium elengedhetetlen a szabályos szívritmushoz, biztosítja a megfelelő izomerőt (a szívizomban is!), valamint vérnyomás-szabályozó.

A kén belső tisztítóként működik, ezért a gyömbér alkalmas arra, hogy megoldjon olyan étkezési problémákat, mint a felfúvódás, hányinger, hasmenés, gyomorrontás, tökéletlen emésztés, valamint a terhes anyák reggeli émelygése. A gyömbér a kurkumához és a kardamomhoz hasonlóan  fokozza az emésztőnedvek és az epe termelését, a nyálképződést, ezáltal javítja az emésztést.

Rákbetegek kemoterápiás kezelése gyakran okoz hányingert, ezt szintén csillapíthatja a gyömbér. Migrénes fejfájásnál is segíthet, mivel egyidejűleg hat az emésztő- és az idegrendszerre. Olyan embereknek egyenesen áldás a gyömbér, akik „utazási betegségben" szenvednek. Ha valaki repülőút, hosszas autózás, hajókirándulás előtt áll, vagy csak egyszerűen sokat utazik, akkor e várható megpróbáltatások előtt néhány nappal érdemes megkezdenie a rendszeres gyömbérfogyasztást, aminek eredményeként szinte bizonyosan búcsút mondhat problémáinak.

 

Méregtelenítés

Különösen hasznos a gyömbér ősszel és télen, mert nyirkos, nedves, hideg időben a szervezet saját hőtermelését ösztönözve, javítja a közérzetet, gyorsítja a vérkeringést, egyszersmind a javuló keringés következtében fokozza az anyagcseretermékek és más méreganyagok eltávolítását a szervezetből, vagyis méregtelenítő hatású. Megfázás, influenza esetén hasznos azoknak, akik szeretnék „kiizzadni" a betegségüket. Segít még reumás fájdalmaknál, elsősorban gyulladásgátlóként működve. Gyógyító hatású továbbá, ha sport, verseny vagy kimerítő fizikai munka után fájnak az izmaink. (Megemlítjük, hogy a gyömbért borogatás formájában külsőleg is kiválóan használhatjuk fájó izmok megnyugtatására, gerincproblémákra.)

A gyömbér segíti a szív és az érrendszer egészséges működését, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. Ily módon tehát gyömbér fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegség és az agyvérzés (stroke) kockázatát. Emellett a gyömbér mérsékli a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, sőt a makacs köhögést is megszüntetheti.

Egyes források szerint baktérium- és vírusellenes hatása is van. Egy kísérletben a gyömbérgyökérből készült kivonat képes volt elpusztítani a Salmonella baktériumot.

James és Phyllis Balch Nyugaton ismertté vált kiváló könyvében (Prescription for Nutritional Healing) a következő betegségeknél és problémáknál ajánlja a gyömbért: vastagbélgyulladás (colitis), a vastagbél kiöblösödése (diverticulosis), hányinger, felfúvódás, tökéletlen emésztés, nyelvbénulás, reggeli émelygés és gyengeség, hányás, hőhullámok, menstruációs görcsök, vastagbéltisztítás, keringésjavítás, izomcsomók és -görcsök oldása.

 

Fokozza a nemi vágyat

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyömbér fogyasztása fokozza a nemi vágyat, vagyis afrodiziákum. Még erősebb az ilyen jellegű hatása, ha korianderrel és rozmaringgal együtt jut be a szervezetbe. A gyömbér említett kiváló tulajdonságáról sokat mesélhetnének a szenegáli nők, akik szárított gyömbérgyökérrel bélelik ki férjük övét, így ösztönözve az utóbbiak érdeklődését. Bár írott forrás nem említi, valószínű, hogy nők esetében a gyömbér hasonlóképpen működik.

A Times of India című tekintélyes napilap 2001. január 17-ei számában átfogó cikket szentel a gyömbér áldásos hatásainak. Többek között ismerteti annak a nőnek az esetét, aki álló munkát végzett, és rossz vénái miatt nagyon fájt a lába. Az asszony többféle vitamin szedése mellett beiktatta étrendjébe a gyömbér mindennapi fogyasztását. Alig két hónap elteltével megszűntek lábfájdalmai, és újabb 3 hónappal később kidudorodó, nagy vénás erei is visszahúzódtak, lába a külső szemlélő számára újra teljesen egészségesnek látszott.

Az indiai napilap egy olyan gyömbérreceptet is közöl, amely az ájurvéda hagyományai és mai tapasztalatok szerint egyaránt hasznos makacsul kínzó migrén esetén. Negyed teáskanálnyi szárított gyömbérport tegyünk egy pohár vízbe, keverjük el egy teáskanálnyi mézzel, és igyuk meg. Négyóránként ismételjük. Mindezt csak azokon a napokon szükséges megtenni, amikor fellép a migrénes fejfájás.

 

Kurkuma gyömbérrel: fokozott előnyök

A kurkuma jótékony hatásairól a Herbalance Hírek előző számában részletesen írtunk. A kombinált, vagyis kurkumát gyömbérrel együtt tartalmazó Herbalance-készítmény fogyasztását mindenekelőtt azoknak javasoljuk, akik szeretnék kihasználni e két növény egymást felerősítő, jótékony tulajdonságait. A kurkuma (haldi) és a gyömbér (ádu) együttes alkalmazásával tehát főként a szív és az érrendszer védelmét, a koleszterinszint csökkentését, az emésztés javítását, a fájdalom (főleg az ízületi kínok) csillapítását és görcsoldást lehet elérni. Persze az sem mellékes, hogy a kurkuma és a gyömbér segítségével megerősödik, hatékonyabbá válik az immunrendszer működése, vagyis eredményesebben védekezhetünk a baktériumok, vírusok és gombák meg-megújuló támadásával szemben.

 

Kürti Gábor, szakújságíró, természetgyógyász

 

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 03. (szerda) 14:38

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

 

A kurkuma jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit:

- daganatos megbetegedések

- sugár- és kemoterápiás kezelés kiegészítése

- vírusos és gombás gyulladás

- légúti daganatok

- szájüregi daganatok

- vírusos hasmenés

- vírusos májgyulladás

- emésztőrendszeri daganatok

- húgyúti daganatok

- nemi szerveknél előforduló daganatok

- izom, csont, ízületi daganatok

- idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedések

- autoimmun betegségek

- bőrön keletkező herpeszek

- ekcéma

 

Régóta tervezek hosszabb cikket, a kurkuma, gyömbér, petrezselyem gyógynövényekről is. A januári konferencián sikerült ízelítőt adni, amit most le is írok.

 

CURCUMA DOMESTTICA, CURCUMA LONGA, CURCUMA XANTHORIZZA

A Curcuma a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos, Indiában már 2000 éve ismerik, használják gyulladáscsökkentő hatása, emésztést segítő hatása miatt. A Curcuma évelő, lágyszárú illatos fűszernövény. Indiában, Kínában, trópusi éghajlaton ma már termesztik is.

Európába előbb a selyemúton, később Marco Polo utazásai kapcsán került. Nagyon drága fűszer: a curcuma, a kardamommal, sáfránnyal, vaniliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is.

Főleg gyöktörzsét (gyökerét) hasznosítják, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz.

 

A kurkuma hatóanyaga:

A KURKUMIN (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből. Rendkívül értékes és a gyógyászatban is régóta használt fűszer a hatóanyaga miatt.

 

A kurkuma hatásai:

MÁJVÉDŐ, EPEHAJTÓ.

 

A kurkuma májvédő hatása:

A szénhidrát, zsír-fehérje anyagcsere, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában, anyagcseréjében központi szerepet játszó a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatásában rejlik.

A kurkuma a sejtfalak (membránok) működését segíti, valamint jó SZABADGYÖKFOGÓ, és MÁJSEJTEKET REGENERÁLÓ hatása is ismert. GYULLADÁSGÁTLÓ hatását már régen ismerik (India) főleg ízületek visszatérő gyulladásait, fájdalmát csökkentik közvetett módon.

A MÁJSEJTEK REGENERÁLÓ hatása révén fokozódik azok epetermelése, de a termelődött EPE KIÜRÜLÉSÉT IS nagyfokban segíti (sima izom görcsoldó hatás)!

Széles körű kutatások folynak Alzheimer-kórban szenvedőknél (a szellemi tevékenység nagyfokú csökkenése, személyiség megváltozása, emlékező tehetség elvesztése), A KURKUMA ALKALMAZÁSÁVAL. Ennek az alkalmazásnak a tapasztalatait most rendszerezik!

Az emberiség már régóta ismeri a májvédő növényeket (articsóka, menta fajok, máriatövis, katángkóró) ezeknek tudományos feldolgozása az utóbbi száz év eredménye. A népi bölcsesség, tapasztalat ÉRTÉKES, mindig figyelni kell rá és értő kezekben sokat javíthat a beteg embereken.

SIMAIZOM GÖRCSOLDÓ hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb emésztés is jelentősen javul.

A CURRY alapvető alkotója a kardamom, kömény, sáfrány és még sok más fűszer mellett. Sokféle Curry létezik, van ami 3 féle fűszerből, de lézik olyan is, mely 30 fajta fűszert is tartalmaz. Indiában majdnem minden ételbe kerül KURKUMA! Főleg a húsos ételek legfőbb ízesítője, hasonlóan a magyar paprikához!

CSALÁDUNK  rendszeresen  használja sok más fűszer mellett is. A húsos, zöldséges ételeket el sem tudjuk képzelni  petrezselyem, curry, Kurkuma nélkül. Az ismerősök is kezdik lassan megtanulni és használni, főleg az epe-májműködést segítő hatása miatt.

Ezzel kívánok mindenkinek jó egészséget, munkát és kísérletezést!

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 03. (szerda) 13:57

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

 

A Herbalance Kft. által forgalmazott mind a négy készítményben megtalálható a kurkuma. Az első kizárólag kurkumát tartalmaz, a másodikban gyömbér, a harmadikban petrezselyem, a negyedikben pedig a zeller egészíti ki a kurkuma jótékony hatását. Ebben a hónapban nemzetközi kutatások, tudományos források alapján a kurkuma jótékony hatásait összegezzük.

A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják (tonik). Fő hatóanyaga a kurkumin.

 

A kurkumin jótékony hatásait a következőkben összegezhetjük:

 

- A kurkumin gyulladásgátló, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.

- Májvédő, amit alátámaszt az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.

- Megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.

- Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.

- Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől.

- Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.

- Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott.

- Ösztönzi az epehólyag működését, az epe kiválasztását.

 

A fentiek alapján a kurkuma alkalmazása előnyös gyulladásos megbetegedéseknél, az epehólyag betegségeiben és rák esetén, főleg annak megelőzésére. Egyéb felhasználási területei lehetségesek a következő betegségek megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítéseként:

- mellkasi fájdalom, emésztési

- problémák, irritábilis bél szindróma,

- májbetegségek, elhízás, fekélybetegségek,

- paraziták (élősdiek) ellen.

 

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamatra hatva akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Hogyan?

- A kurkumin elnyomja az úgynevezett kappabéta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.

- A kurkumin blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lelhetők fel, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.

- A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Márpedig a kurkumin két olyan enzim működését is gátolja - ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) -, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a sejtkarcinóma és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos szerepet tölt be.

- Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.

- Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.

- Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.

- Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.

- Gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.

- A University of Rochester Medical Center kutatói a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

 

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott.

Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június

 

2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

 

3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

 

4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető.

Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november

 

5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.

Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

 

6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.

British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234

 

7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere.

Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

 

Kürti Gábor, szakújságíró természetgyógyász

 

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem