2 items tagged "fűszernövény"

Eredmény: 1 - 2 / 2

A gyógynövények és a konyhaművészet

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 12:24

A gyógynövények és a konyhaművészet

 

Egy „konyhaművészeti" sorozatot szeretnék indítani, hogyan használjuk a mindennapi életünkben a gyógynövényeket, fűszernövényeket az egészségünk megőrzése érdekében és a konyhában is.

Ötleteket és recepteket is várunk szerkesztőségünkbe: ki és hogyan alkalmazza a Kurkumát, Gyömbért, Petrezselymet, és más fűszereket odahaza.

 

A természet csodálatos: számtalan az éghajlathoz, földrajzi tájhoz illeszkedő és túlélő fajok sokaságát produkálja. A növényeknél emberi hasznosítás szempontjából két nagy csoportot különböztetünk meg a természetes növényeket és gyógynövényeket. Mindegyikben kémiai anyagok ezrei fordulnak elő.

A gyógynövényeket a növényvilág többi tagjától az különbözteti meg, hogy a bennük levő kémiai anyagoknak köszönhetően gyógyászati értékük van.

Az egészséget fenntartó, kóros folyamatokat megelőző, gátló illetve gyógyító hatású anyagokat HATÓANYAGOKNAK nevezzük.

A természet valóban csodálatos. Jó néhány állatfaj is ismeri és rendszeresen fogyasztja tapasztalatból a gyógynövényeket. Kutatók megfigyelték Afrikában, hogy a csimpánzok, gorillák milyen növényeket fogyasztanak féregűzés és nátha esetén.

 

Valószínű, az ősember is szerzett tapasztalatokat az ehető, túlélést biztosító és gyógyító növényekről. Ez a tudás folyamatosan bővült.

Már az ókori Kínában, Egyiptomban a gyógynövényeket, fűszernövényeket ismerték és rendszeresen alkalmazták is: hagyma, fokhagyma, sáfrány, koriander, ánizs, kapor.

Sába királynője Salamonnak fűszereket vitt a kelet akkori legnagyobb kincsei mellett. A görögök, rómaiak a használat mellett már tudatosan termesztették is a gyógynövényeket és a fűszernövényeket. Emellett jól ismerték a keleti fűszerek jótékony  egészséget megőrző és gyógyító hatásait is. A kurkuma, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, sáfrány, a húsételek emésztését könnyítette meg, és a tartósításban, tárolás kapcsán nyújtottak segítséget: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió baktériumölő, fertőtlenítő hatása régóta ismert.

Az ókorban a gyógynövények termesztése folytatódott (Nagy Károly), és a későbbiekben a kolostorkertekben a szerzetes és apáca rendek már a növények nemesítésével is foglakoztak.

 

A magyar hagyományok a honfoglalás előtti időszakra nyúlnak vissza. A népvándorlás során a keleti fűszereket régóta ismerték, a letelepedés során a szőlő, répa, köles termesztése ismert volt. A cserekereskedelemmel a déli, nyugati országok növényfajai is  honossá váltak.

Az amerikai kontinensről származó paprikát a kolostorkertekben termesztették tovább, és így vált világhírűvé is. A paprika nem csípős  fajtáinak néhány változatát hazánkban nemesítették ki. Nyersen fogyasztva a legértékesebb C-vitamin forrás. Magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citromnak  Szent-Györgyi Albert kutatásai igazolták, aki ennek a vitaminnak felfedezéséért Nobel-díjat kapott. A mai időkben a kémia segít a növények vitamin, hatóanyag tartalmának megismerésében, majd az orvostudományban az alkalmazásukban is.

 

Hatóanyag

A gyógynövények gyógyhatásaiért  felelős vegyületcsoportot hatóanyagnak nevezzük. Ez eddigi ismertetőimben gyakran találkoztak evvel a fogalommal. Ezeknek a vegyület csoportnak négy nagyobb csoportját ismerik:

1. ALKALOIDOK

2. GLIKOZIDOK

3. ILLÓ OLAJAK

4. EGYÉB HATÓANYAGOK

 

Egy-egy növényben lehet egy de általában több hatóanyag is. Többfajta gyógynövényt úgy egymás mellé „illeszteni", hogy a hatóanyagok egymás hatását segítsék (szinergizmus) nagy tapasztalatot, tudást igényel: HERBANET TEÁK (NYÁRI TEAKEVERÉK, TÉLI TEAKEVERÉK), KOMBUCHA, TALP TAPASZOK, KURKUMÁS KÉ­SZÍT­MÉ­NYEK, KRÉMEK, BALZSAMOK.

 

KURKUMA (Curcuma longa, Curcuma xanthroriza)

A kurkuma Dél Ázsiában őshonos, de Kínában, Indiában évezredek óta termesztik. A népi tapasztalat, bölcsességet  felhasználva kezdték el kutatni tudományosan az elmúlt 50 évben. Értékes hatóanyaga a KURKUMIN, melyet állat és embergyógyászatban is kipróbáltak. Ennek tapasztalatait olvashattuk  az előző információs újságban.

A májsejtek regenerálásában játszik nagy szerepet: ha a májműködés javul akkor a szervezet működése is lényegesen jobb lesz. Az emberi máj az egyik legfontosabb szervünk: emésztés, immunrendszer „alapanyagainak" előállító helye, (aminosavak, fehérjék), a salakanyagok, kívülről bejutott méreganyagok semlegesítő szerve, a vérképzéshez szükséges fehérjék előállító szerve, a fémanyagcsere egyik központja.

 

A KURKUMA a hatóanyagán kívül illóolajakat is tartalmaz: turmeron, xanthorizol, szeszkvi­terpén  alcohol, mircén.

Ezeknek az illóolajaknak a máj epetermelésére van hatásuk: enyhe epehajtók, epehólyag görcsét oldó, puffadást gátló, simaizom görcsoldó hatás. Az emésztés kapcsán a belek simaizomzata gyakran görcsöl, így a táplálék továbbhaladása lassú  erjedés, rothadás indulhat be (a pangó meg nem emésztett  táplálék miatt). Ezt a pangást csökkentik az illóolaj komponensei.

A kurkuma a májvédő hatással együtt valóban nagyszerű segítség a konyhában, főleg a hagyományosan étkező, több zsiradékot  tartalmazó étrend mellett.

Diétázók is használhatják méregtelenítő hatása miatt.

Kiváló ételízesítő, főleg ott, ahol a csípősebb, kissé, markánsabb ízeket kedvelik. Fűszerkeveréket is készíthetünk, melyet légmentesen, sötét falú üvegben tárolhatunk.

10 db Kurkuma-Gyömbér tablettát összetörünk, 20 gr fekete (ízlés szerint fehér borsot, vagy borsika füvet) a továbbiakban 20 gr köménymagot, koriandert, 20 gr őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, pirospaprikát (édeset), jól összekeverjük és a fent említett üvegbe tesszük. Kész a Curry, melyet ízlés szerint húsételekhez, húslevesbe, húsos rizses ételekbe használhatunk. Könnyebben emészthető markánsabb ízű ételeket készíthetünk. A következő információs újságban ilyen recepteket fogok ismertetni.

 

Tisztelettel:          

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 03. (szerda) 14:38

A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben

 

A kurkuma jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit:

- daganatos megbetegedések

- sugár- és kemoterápiás kezelés kiegészítése

- vírusos és gombás gyulladás

- légúti daganatok

- szájüregi daganatok

- vírusos hasmenés

- vírusos májgyulladás

- emésztőrendszeri daganatok

- húgyúti daganatok

- nemi szerveknél előforduló daganatok

- izom, csont, ízületi daganatok

- idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedések

- autoimmun betegségek

- bőrön keletkező herpeszek

- ekcéma

 

Régóta tervezek hosszabb cikket, a kurkuma, gyömbér, petrezselyem gyógynövényekről is. A januári konferencián sikerült ízelítőt adni, amit most le is írok.

 

CURCUMA DOMESTTICA, CURCUMA LONGA, CURCUMA XANTHORIZZA

A Curcuma a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos, Indiában már 2000 éve ismerik, használják gyulladáscsökkentő hatása, emésztést segítő hatása miatt. A Curcuma évelő, lágyszárú illatos fűszernövény. Indiában, Kínában, trópusi éghajlaton ma már termesztik is.

Európába előbb a selyemúton, később Marco Polo utazásai kapcsán került. Nagyon drága fűszer: a curcuma, a kardamommal, sáfránnyal, vaniliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is.

Főleg gyöktörzsét (gyökerét) hasznosítják, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz.

 

A kurkuma hatóanyaga:

A KURKUMIN (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből. Rendkívül értékes és a gyógyászatban is régóta használt fűszer a hatóanyaga miatt.

 

A kurkuma hatásai:

MÁJVÉDŐ, EPEHAJTÓ.

 

A kurkuma májvédő hatása:

A szénhidrát, zsír-fehérje anyagcsere, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában, anyagcseréjében központi szerepet játszó a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatásában rejlik.

A kurkuma a sejtfalak (membránok) működését segíti, valamint jó SZABADGYÖKFOGÓ, és MÁJSEJTEKET REGENERÁLÓ hatása is ismert. GYULLADÁSGÁTLÓ hatását már régen ismerik (India) főleg ízületek visszatérő gyulladásait, fájdalmát csökkentik közvetett módon.

A MÁJSEJTEK REGENERÁLÓ hatása révén fokozódik azok epetermelése, de a termelődött EPE KIÜRÜLÉSÉT IS nagyfokban segíti (sima izom görcsoldó hatás)!

Széles körű kutatások folynak Alzheimer-kórban szenvedőknél (a szellemi tevékenység nagyfokú csökkenése, személyiség megváltozása, emlékező tehetség elvesztése), A KURKUMA ALKALMAZÁSÁVAL. Ennek az alkalmazásnak a tapasztalatait most rendszerezik!

Az emberiség már régóta ismeri a májvédő növényeket (articsóka, menta fajok, máriatövis, katángkóró) ezeknek tudományos feldolgozása az utóbbi száz év eredménye. A népi bölcsesség, tapasztalat ÉRTÉKES, mindig figyelni kell rá és értő kezekben sokat javíthat a beteg embereken.

SIMAIZOM GÖRCSOLDÓ hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb emésztés is jelentősen javul.

A CURRY alapvető alkotója a kardamom, kömény, sáfrány és még sok más fűszer mellett. Sokféle Curry létezik, van ami 3 féle fűszerből, de lézik olyan is, mely 30 fajta fűszert is tartalmaz. Indiában majdnem minden ételbe kerül KURKUMA! Főleg a húsos ételek legfőbb ízesítője, hasonlóan a magyar paprikához!

CSALÁDUNK  rendszeresen  használja sok más fűszer mellett is. A húsos, zöldséges ételeket el sem tudjuk képzelni  petrezselyem, curry, Kurkuma nélkül. Az ismerősök is kezdik lassan megtanulni és használni, főleg az epe-májműködést segítő hatása miatt.

Ezzel kívánok mindenkinek jó egészséget, munkát és kísérletezést!

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem