2 items tagged "Herbalance Kft."

Eredmény: 1 - 2 / 2

Erő és újrakezdés: A petrezselyem

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 04. (csütörtök) 09:46

Erő és újrakezdés: A petrezselyem

 

A Herbalance Kft. által forgalmazott mind a négy készítményben (Kurkuma, Kurkuma-Gyömbér, Kurkuma-Petrezselyem, Kurkuma-Zeller) megtalálható a kurkuma. Az első kizárólag kurkumát tartalmaz, a másodikban gyömbér, a harmadikban petrezselyem, a negyedikben pedig zeller egészíti ki a kurkuma jótékony hatását. Cikksorozatunk harmadik részében - ezúttal szakkönyvek alapján - a petrezselyem jótékony hatásait összegezzük, és rámutatunk, miért hasznos a kurkumával együtt történő fogyasztása.

 

A petrezselyem

A petrezselyem (Petroselinum sativum, Petroselinum hortense, Petroselinum crispum) az egyik legismertebb gyógynövény. Az Umbelli ferae családhoz tartozik, amelynek további tagjai: a sárgarépa, a zeller, az édeskömény, a kapor és az angyalfű. A petrezselyem ritkán hiányzik a szépen feldíszített tányérról, de sajnos gyakran érintetlen marad. Hogy ez milyen kár, az alábbiakból is kiderül.

Tavasszal a petrezselyem elsők között bújik ki a földből, és ennek már az ősi zsidó szokásokban nyoma volt, hiszen a növény az újrakezdés szimbólumának, a széder ünnep hagyományos fűszerének számított. A görög mitológiában is fontos, bár kezdetben ellentétes értelmű szerephez jutott: a halál előhírnökének tartották, ezért sírnövényként ültették. Később éppen ez a szokás járult hozzá a petrezselyem újrafelfedezéséhez. Híres személyiségek emlékére petrezselyemből font koszorúkat készítettek, majd az atlétikai versenyek győzteseinek homlokára is ilyen koszorú került. Így aztán néhány évszázad elteltével a petrezselyem a halál helyett az erő jelképévé vált.

 

Az ókorban a petezselyem gyógynövényként való alkalmazása még nem volt elterjedt, de a híres római orvos, Galenus már az epilepszia gyógyszereként, valamint az ödéma elleni vízhajtóként említi. A rómaiak lakomáikon leheletfrissítés céljából szívesen rágtak petrezselyemlevelet.

A középkorban Szent Hildegard petrezselymes borogatást javasolt ízületi bántalmakra, illetve petrezselyembort írt elő mellkasi és szívfájdalmakra.

A 17. században Nicholas Culpeper angol gyógynövényszakértő a petrezselymes borogatást szemgyulladásra és zúzódásos sebekre is ajánlja, a szoptatáskor fellépő fájdalom ellen pedig az a receptje, hogy „kenjünk a mellekre vajban sült petrezselymet".

A hivatalos amerikai gyógyszerkönyvben 1850-1926 között nemcsak vízhajtóként szerepelt, hanem a malária kezelésére is alkalmasnak tartották a kinint helyettesítő gyógyszerként.

 

Főként vízhajtóként értékes számunkra, és ennél a tulajdonságánál fogva képes a magas vérnyomás csökkentésére is. Vigyázat: ha valaki vízhajtás céljából rendszeresen fogyaszt petrezselymet, gondoljon arra is, hogy gondoskodnia kell a kálium pótlásáról. Ezt többek között friss zöldségek és sok banán fogyasztásával érheti el.

Segít a petrezselyem elkerülni és felszámolni a húgyúti fertőzéseket, és a vizelet mennyiségének növelésével hozzájárul a vesekőképződés megakadályozásához. Emellett fokozza a mirigyek elválasztó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomor működését. A petrezselyemgyökér arra is jó, hogy oldja a görcsöket, és rendbe hozza a szabálytalan menstruációt. A havivérzés megindulása előtt néhány napig számos nő szenved egy kellemetlen tünetegyüttestől, közismert rövidítéssel a PMS-től. Ezekben a napokban hasznos lehet a petrezselyem fogyasztása, hiszen a hölgyek elkerülhetik vele a folyadék-visszatartást. Tudni kell azonban, hogy a növény serkenti a méh összehúzódását, ezért terhes nők csak elővigyázattal, legfeljebb fűszerként fogyaszthatják. A szülés alatti méhösszehúzódások fokozására is jó: az egykori Szovjetunióban e célra forgalomban volt egy Supetin nevű, 85%-ban petrezselyem-kivonatot tartalmazó szer.

Egy kutatás szerint a petrezselyem gátolja a hisztamin képződését a szervezetben. Ez az antihisztamin hatás alkalmassá teheti láz, allergiás tünetek és csalánkiütéses panaszok enyhítésére.

A petrezselyem magja és zöldje a magyar népi orvoslásban elsősorban vizelethajtóként ismert. Dr. Oláh Andor idézi könyvében a következő két tanácsot: „vesebajrúl a petrezselyem mag jó, megfőzni teának jó erősre". És a másik: „aki felfázik, vízhólyaggyulladást kap: zöld petrezselymet főzzön, bilire üljön, úgy párgolja magát".

Ismert az is, hogy a friss petrezselyem elrágva frissíti a leheletet. Ennek magyarázata, hogy sok benne a klorofill (vagyis a „növényi vér"), amely erőteljes tisztító, méregtelenítő hatású.

Bár nálunk a petrezselymet jobbára fűszernövényként tartják számon, voltaképpen fontos gyógynövénynek is minősíthető - és nem annyira a levelei és a gyökere, inkább a magja miatt. A hatóanyagot illóolaja tartalmazza. Erős vízhajtó hatása van. Hogy ez mennyire igaz, bizonyítja a szakirodalomban közölt ama eset, amely szerint egy betegnél higanymérgezés következtében vizeletrekedés (anuria) lépett fel, de egy teli csésze petrezselyemmag leforrázva megoldotta a problémát.

 

Vigyázat: A petrezselyem vizelethajtóként való alkalmazásának korlátjai vannak: sem heveny, sem idült vesegyulladásban nem ajánlott!

A híres halimbai esperes, Szalai Miklós füveskönyvében a petrezselyemről megállapítja, hogy vértisztító hatású. Mint írja, „gyökerét, magját, földfeletti részét vizenyő, csúz, májbetegségek, felfúvódás, légcsőhurut, asztma, általános gyengeség gyógyítására használják".

Rápóti Jenő és Romváry Vilmos leírja, hogy a gyökérdrog (Petroselini radix) apiol- és miristicin-tartalmú, 0,5-1% illóolajat, apiint, nyálkát, cukrot tartalmaz. A levéldrogban (Petroselini folium) pedig max. 0,3% illóolaj, flavonglikozida és C-vitamin van. Mindkét drog vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák alkotórésze. A termésdrog (Petroselini fructus) 2-7% illóolajat, apiinglikozidát és petrosilan-tartalmú zsíros olajat tartalmaz. Az utóbbival azonban óvatosan kell bánni, mert alkalmazása vesevérzést okozhat, terhes nőknél pedig abortuszhoz vezethet.

A neves gyógynövényszakértő, Michael Tierra a petrezselyemről szólva rámutat, hogy annak hatása a tüdőt, a gyomrot, a húgyhólyagot és a májat egyaránt érinti. A már korábban e cikkben említett hatások mellett Tierra szerint a petrezselyem jó még szélhajtásra, enyhe hashajtásra, fertőzésgátlásra, köptetésre, nyugtatásra, valamint reuma ellen.

Kétségtelen, hogy a petrezselyem számos jótékony hatását sok esetben jól kihasználhatjuk, de semmiképp se alkalmazzuk a növényt fogyókúrás célra! Kutatások és tapasztalatok szerint ugyanis vízhajtókkal tartós súlyveszteséget nem lehet elérni, mert az így leadott kilók igen gyorsan visszatérnek. A tényleges és maradandó testsúlycsökkentést zsírban szegény és rostban gazdag táplálkozással, valamint rendszeres testmozgással lehet elérni.

Ha a petrezselymet kurkumával együtt, kombinált készítményben vesszük magunkhoz, akkor fokozottan érvényesülnek a mindkét növényre egyaránt jellemző, jótékony sajátosságok. Így biztosabban számíthatunk elsősorban a fertőzésellenes, a fertőtlenítő, a tisztító és méregtelenítő, valamint az ízületi gyulladásgátló hatásra.

 

Kürti Gábor, szakújságíró, természetgyógyász

 

Felhasznált irodalom:

- Dr.Oláh Andor: Házipatika gyógynövényekből. Planétás, 1989

- Szalai Miklós: Halimbai füveskönyv. Gyógyteák és természetes gyógymódok. Planétás, 1991

- Rápóti Jenő - Romváry Miklós: Gyógyító növények. Medicina, 1991

- Michael Tierra: Gyógyfűves könyv. Hunga-Print Nyomda és Kiadó, 1991

- Dr. Csikai Erzsébet: Talpraállított egészség. Debrecen, 1997

- Hanna Parrot: Gyógynövények és gyógyteák. Merlin Book Agency, 1998

- Michael Castleman: Gyógynövény enciklopédia. Esély Kiadó, 1994

- Reader's Digest Válogatás: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok. Reader's Kiadó, 2

 

 

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

Category: orvosi szakmai cikk
Létrehozva: 2013. július 03. (szerda) 13:57

Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

 

A Herbalance Kft. által forgalmazott mind a négy készítményben megtalálható a kurkuma. Az első kizárólag kurkumát tartalmaz, a másodikban gyömbér, a harmadikban petrezselyem, a negyedikben pedig a zeller egészíti ki a kurkuma jótékony hatását. Ebben a hónapban nemzetközi kutatások, tudományos források alapján a kurkuma jótékony hatásait összegezzük.

A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják (tonik). Fő hatóanyaga a kurkumin.

 

A kurkumin jótékony hatásait a következőkben összegezhetjük:

 

- A kurkumin gyulladásgátló, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.

- Májvédő, amit alátámaszt az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.

- Megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.

- Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.

- Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől.

- Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.

- Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott.

- Ösztönzi az epehólyag működését, az epe kiválasztását.

 

A fentiek alapján a kurkuma alkalmazása előnyös gyulladásos megbetegedéseknél, az epehólyag betegségeiben és rák esetén, főleg annak megelőzésére. Egyéb felhasználási területei lehetségesek a következő betegségek megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítéseként:

- mellkasi fájdalom, emésztési

- problémák, irritábilis bél szindróma,

- májbetegségek, elhízás, fekélybetegségek,

- paraziták (élősdiek) ellen.

 

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamatra hatva akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Hogyan?

- A kurkumin elnyomja az úgynevezett kappabéta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.

- A kurkumin blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lelhetők fel, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.

- A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Márpedig a kurkumin két olyan enzim működését is gátolja - ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) -, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a sejtkarcinóma és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos szerepet tölt be.

- Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.

- Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.

- Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.

- Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.

- Gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.

- A University of Rochester Medical Center kutatói a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

 

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott.

Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június

 

2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

 

3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

 

4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető.

Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november

 

5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.

Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

 

6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.

British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234

 

7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere.

Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

 

Kürti Gábor, szakújságíró természetgyógyász

 

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem