Cikkek

Őszi, nyári ételek, ízek Kurkumás termékekkel

Őszi, nyári ételek, ízek Kurkumás termékekkel - 3.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Őszi, nyári ételek, ízek Kurkumás termékekkel

 

Az iskolakezdés óta az idő is hűvösre fordult, ami kedvezett a náthás megbetegedéseknek és elkezdődtek (folytatódtak is) a nyár végi hasmenések, közösségi megbetegedések is.

Ismételten írom: a nem korszerű, zsírban, fehér lisztben, többszörösen telített zsírokban dús, helytelen óvodai (sajnos), iskolai étrendek nagyfokban közrejátszottak az immunrendszer gyöngülésének.

Az előző cikkeimben többször, részletesen ismertettem: a gyomor-bélrendszer az immunrendszer több, mint 70%-át képviseli.

Ha ezt a helytelen táplálkozással: sok fehérje, túl sok és életkornak nem megfelelő Nátrium só, kevés rost, túltelített zsírok, cukros ételekkel tönkretesszük: elpusztul a normál emésztő és immunrendszert erősítő bélflóra.

A rothasztó és erjesztő baktériumok kerülnek túlsúlyra, ezért a vitaminok, Kalcium, Magnézium, Vas és a többi fontos nyomelem, vitamin, omega zsírsavak nem tudnak fölszívódni, így az immunsejtek nem jutnak megfelelő tápanyagokhoz, ezért nem tudnak megfelelő védelmi működést produkálni.  

A légúti, torok és egyéb nyálkahártyák, szövetek védtelenek lesznek a fertőzésekkel szemben. Ehhez a kevés mozgás is hozzájárul, valamint a szabad levegőn tartózkodás is csökken: emiatt kevesebb D3-vitamin képződik, így kevesebb Kalcium és Magnézium szívódik fel és hasznosul, ami a nyálkahártyák, a szervezet védekezését is rontja.

Láthatjuk az emberi szervezetben minden-mindennel összefügg.

 

Az iskolai, közösségi étkeztetésben az egyoldalúság is nagy hiba. A városunkban egy heti óvodai étrendet átnézve a következőket tapasztaltam:

Tízórai: Fehérlisztből és cukorból készült péksütemények

Ebéd: Zacskós, sós, zsíros levesek (1x volt gyümölcsleves)

Tészták különböző variációkban, 1x zöldborsó főzelék

Zsíros, sós pörkölthúsok

Uzsonna: Májas (konzerv), lekváros, margarinos kenyér

 

A legfontosabbak hiányoztak ebből az étrendből: Rostok, Vitaminok, omega zsírsavak, ásványi sók.

A következmény egyértelmű: két hét alatt a gyermekek aktív, hasznos bélflórája sérült, tönkrement: A RENDELŐ MEGTELT BETEGEKKEL.

Tisztában vagyok, hogy nagyon sok családnak csak ilyen étkezésre telik, de ugyanennyi pénzből a BÖLCSŐDÉBEN értékes és finom ételeket tudnak előállítani.

Ahol túl egyoldalú a közösségi étrend, az otthoni étkezéssel kiegyenlíthető lenne, amihez nem kell mindig sok pénz. 

Folyamatosan ismétlem A BETEGSÉGEK 30-40 %-a A HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL MEGELŐZHETŐ LENNE.

Kevés találékonysággal, türelemmel el lehet készíteni a „reform" ételeket. Szeretetteljes neveléssel hozzá lehet szoktatni a családot az újdonságokhoz. Végig kell gondolni: nagymamáink, anyáink hogyan csinálták ezt sokszor háborús és nagyon rossz körülmények között.

Mi az amit tudtak, amit mi még nem tudunk?

Ma a legtöbb lakásban van villany, mosógép. A háztartásban sok gép segít a nőknek, mégsem főznek. Kevesen készítenek házi ételeket pedig a családjuk egészségéért ezzel tennének a legtöbbet (ez nem bírálat: tény).

Ezzel kívánok mindenkinek jó egészséget.

 

Tisztelettel:

Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa

 

Share

Cimkefelhő

Hírek, aktualitások

Felkészülés az influenza szezonra

influenza-vedelem